Blog

Terug naar blog
blogPicture Verhuren zonder stress

Verhuren zonder stress

Een huis of appartement verhuren levert je een mooi extra inkomen op. Maar waar velen niet altijd bij stil staan, is dat die opbrengsten niet van zelf komen. Er kruipt immers heel wat tijd en energie in een succesvol opbrengsteigendom. Een goede voorbereiding én opvolging is key. Heb jij geen idee waar te beginnen? Lees dan snel verder en ontdek hoe jij verhuurt zonder stress.

Zoek een geschikte huurder

Een goede huurder is de allesbepalende succesfactor van je opbrengsteigendom. Ga daarom op zoek naar iemand die vertrouwen uitstraalt, die zorg zal dragen voor je woning en de betalingen tijdig zal uitvoeren. Maar hoe vind je die persoon? Wel, door een nauwkeurige selectie van de kandidaat-huurders te houden. Vraag hen onder andere naar hun werk, inkomen en gezinssituatie, zodat je alvast een eerste beeld van je potentiële huurder krijgt. Tip: sluit een huurgarantieverzekering af. Die beschermt je tegen wanbetalers en komt tussenbeide als je rechtsbijstand hebt of als je huurschade geleden hebt.

 

Maak een waterdicht huurcontract

Nu je de perfecte huurder gevonden hebt, is het zaak om een degelijk en waterdicht huurcontract op te stellen, zodat er bij het beëindigen van de huurperiode geen discussies mogelijk zijn. Belangrijk is dat het contract conform het Vlaamse Woningdecreet wordt opgesteld. Op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën vind je alvast enkele voorbeelden. Daarnaast zorg je aan het begin van de huurperiode ook voor een gedetailleerde plaatsbeschrijving met gevalideerde foto’s, die je nadien samen met het contract registreert op MyRent. En vergeet de huurwaarborg niet! Die bedraagt maximaal drie maanden huur en staat tot aan het einde van het huurcontract op een geblokkeerde rekening. De waarborg dekt je in tegen schade en wanbetaling.

 

Goede opvolging is alles

Eens de verhuurperiode officieel begonnen is, is de opvolging uiterst belangrijk. Zo moet je elke maand checken of de huur correct betaald is, moet je er op tijd aan denken om de jaarlijkse indexering door te voeren (lees hier hoe dat juist zit) en moet je de herstelling van gemelde defecten regelen. Welke kosten aan de huurwoning trouwens voor de huurder en welke voor de verhuurder zijn, ontdek je in onze blog. Als verhuurder heb je bovendien het recht om het pand minstens één keer per jaar te controleren. Let op, je moet daarvoor wel altijd met de huurders afspreken. Zonder verwittiging binnenvallen, is uit den boze. Zoals je ziet, er kruipt heel wat tijd en geregel in de verhuur van je appartement of huis. Energie die je waarschijnlijk liever in andere zaken steekt.

 

Schakel de hulp van een vastgoedmakelaar in

Heb je geen zin om alles zelf te doen? Schakel dan de hulp van een professionele vastgoedmakelaar zoals Immo Selekt in. Wij helpen je met plezier bij de administratie, wetgeving en de zoektocht naar een degelijke huurder. Dankzij onze jarenlange ervaring en expertise weten wij precies hoe de vork in de steel zit en kunnen we je zo zeggen wat er allemaal in orde moet zijn voor een correcte verhuur van je opbrengsteigendom.

 

Zie jij een samenwerking met Immo Selekt wel zitten voor de verhuur van je woning? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.