Blog

Terug naar blog
blogPicture Hoe zit de huurindexering precies in elkaar?

Hoe zit de huurindexering precies in elkaar?

Het leven wordt alsmaar duurder en dat merken we bijvoorbeeld aan de alsmaar stijgende gezondheidsindex. Het is dan ook alleen maar logisch dat de huurprijzen ook omhoog gaan. Maar hoe en wanneer indexeer je als verhuurder de huur? Je ontdekt het in dit blogartikel.

Je huurprijs jaarlijks indexeren

Normaal gezien mag je de huurprijs zoals die in het huurcontract staat, niet aanpassen gedurende de huurperiode. Wat wel mag, is de huurprijs jaarlijks indexeren. Zo gaat de huur mee met de evolutie van de kosten voor levensonderhoud en de stijgende levensduurte.

De indexering gebeurt niet automatisch en is ook niet verplicht. Jij als verhuurder kiest elk jaar of je de huurprijs al dan niet indexeert. Beslis je om te indexeren? Dan moet je elk jaar de huurder opnieuw schriftelijk op de hoogte brengen van de indexering. Daarvoor moet de mogelijkheid tot jaarlijkse indexering natuurlijk wel in het contract neergeschreven staan.

Timing van groot belang

Wanneer je mag indexeren, heb je niet zo maar te kiezen. De timing is erg belangrijk. Elk jaar op de verjaardatum van de huurovereenkomst, de datum waarop de huurder in de woning trok, mag je de huurprijs indexeren.

Vergeet je de indexering aan je huurder te melden? Dan heb je nog drie maanden de tijd om dat wel te doen. De indexering kan dan ook met terugwerkende kracht toegepast worden op de voorbije drie maanden.

Basisformule voor de berekening

Je geïndexeerde huurprijs berekenen, doe je aan de hand van een eenvoudige formule: (Basishuur x Nieuwe index) / Startindex

Daarbij is de basishuur de huurprijs zoals die in het contract staat (exclusief kosten), is de nieuwe index de gezondheidsindex die wordt gepubliceerd in de maand waarin de huur wordt geïndexeerd en is de startindex de index van de maand voorafgaand aan de inwerkingtreding van het huurcontract (voor huurcontracten afgesloten vanaf 1 januari 2019). Je hoeft dit allemaal niet zelf uit te pluizen, de handige tool van Statbel doet de berekening voor jou.

Duidelijk communiceren is de boodschap

De keuze om al dan niet te indexeren is volledig aan jou. Belangrijk is wel om open en duidelijk te communiceren naar je huurders om conflicten te vermijden. Geef dus tijdig aan wanneer je de huurprijs indexeert. Beslis je om niet te indexeren? Laat dat dan ook weten! Zo vermijd je onaangename verrassingen, moest je later toch beslissen om te indexeren.

Ben je nog op zoek naar een huurder? Neem dan contact op met Immo Selekt. Samen gaan we op zoek naar de perfecte huurder voor jouw woning of appartement.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.