Verplichte documenten verkoop vastgoed Temse

Verplichte documenten bij verkoop vastgoed in Temse

Heb jij plannen om je huis of appartement in Temse te verkopen? Vergeet het papierwerk dat erbij komt kijken, zeker niet in orde te brengen. Ontdek welke verplichte documenten je bij de verkoop van vastgoed in Temse nodig hebt.

Bodemattest

Het bodemattest vertelt potentiële kopers of de bodemkwaliteit van het perceel goed is. Jij of je notaris vragen het attest aan bij de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Als er geen weet is van bodemverontreiniging, levert OVAM een blanco bodemattest af.

Asbestattest

Sinds eind 2022 moet je bij de verkoop van woningen die ouder zijn dan 2001 een asbestattest voorleggen. Een gecertificeerde asbestdeskundige komt bij je langs voor een asbestinventarisatie. De OVAM levert nadien het asbestattest, waarin staat of er asbest aanwezig is, wat de staat ervan is en hoe het veilig beheerd of verwijderd kan worden.

Lees zeker onze blog om meer te weten te komen over het verplichte asbestattest.

Eigendomstitel of notariële aankoopakte

De eigendomstitel is het wettelijke bewijs dat jij de eigenaar van het pand bent. Je vindt het origineel bij de notaris die het document heeft opgemaakt. Kocht je je woning na 2015? Dan vind je de notariële aankoopakte ook op www.notaris.be onder Mijn notariële akten.

Voor de verkoop van een woning die je is nagelaten in een erfenis, heb je ook de fiscale aangifte van nalatenschap en de akte van erfopvolging nodig.

Keuringsattest elektrische installatie

Voor de verkoop moet je je elektrische installatie laten keuren door een erkend controleorganisme. Het attest dat de elektriciteitsdeskundige aflevert, vertelt potentiële kopers of de elektriciteit in huis aan de hedendaagse normen voldoet. Het mag zowel positief als negatief zijn. In het laatste geval moeten de kopers de elektrische installatie wel binnen de achttien maanden na opmaak van het attest in orde brengen en laten herkeuren.

Watertoets

De watertoets toont mogelijke kopers het overstromingsrisico van het perceel en het gebouw. Scores tussen A en D geven de overstromingsgevoeligheid aan. Je ontdekt alles over de informatieplicht overstromingsgevoeligheid in onze blog.

Energieprestatiecertificaat (EPC)

Een energiedeskundige bepaalt welk energielabel tussen A+ en F je woning krijgt. De score vertelt potentiële kopers hoe energiezuinig het appartement of huis is. In het energieprestatiecertificaat vind je ook tips, aanbevelingen en een prijsindicatie van de werken. Voor energieverslindende woningen met een EPC E of F geldt er een renovatieverplichting voor de kopers. Zij moeten de woning binnen de vijf jaar energetisch renoveren tot energielabel D of beter.

Uittreksel kadaster en kadastraal plan

Je hebt ook een uittreksel uit het kadaster en een kadastraal plan nodig. Volgende info moet je kunnen voorleggen aan de koper: kadastrale perceelgegevens zoals eigenaar, perceelnummer, bouwjaar, oppervlakte, aard van het pand en kadastraal inkomen. Je kan het uittreksel eenvoudig via MyMinfin aanvragen bij de Federale Overheidsdienst Financiën.

Stedenbouwkundige informatie

Als verkoper ben je verplicht om de koper te informeren over stedenbouwkundige vergunningen, verkavelingsvoorschriften, voorkooprecht van andere partijen en eventuele bouwovertredingen. Om die info te verzamelen moet je een uittreksel van het vergunningen- en plannenregister bij je gemeente opvragen. Dit uittreksel mag op het moment van verkoop niet ouder zijn dan één jaar.

Postinterventiedossier

Indien je je woning na mei 2001 met een aannemer hebt gebouwd of gerenoveerd, heb je ook het postinterventiedossier nodig bij verkoop. Dat dossier bevat alle technische gegevens over de structuren van het gebouw, hoe het is opgebouwd en welke materialen er gebruikt zijn. Voor de veiligheid en gezondheid van de mensen die in de toekomst werkzaamheden aan het gebouw uitvoeren, moet het postinterventiedossier levenslang met het gebouw meegaan.

 Je vindt alle info over het postinterventiedossier in onze blog.

Keuringscertificaat stookolietank

Verwarm je nog met mazout? Dan moet je de stookolietank laten keuren door een expert. Voor verkoop moet je immers een keuringscertificaat kunnen voorleggen dat stelt dat de stookolietank conform de wettelijke bepalingen is en niet voor bodemverontreiniging zal zorgen.

Gegevens mede-eigendom

Als je een appartement verkoopt, moet je nog enkele bijkomende documenten kunnen voorleggen:

  • De basisakte
  • Het reglement van mede-eigendom
  • De afrekening van de lasten (werkkapitaal en reservekapitaal)
  • Het pv van de laatste drie algemene vergaderingen

Meestal vraagt je notaris alle nodige documenten bij de syndicus op. Woont er momenteel een huurder in je appartement? Dan moet je ook de huurovereenkomst, plaatsbeschrijving en het attest storting huurwaarborg aan de koper te bezorgen.

Informatie over de erfgoedwaarde

Als verkoper moet je de koper melden of het pand beschermd is of voorkomt op een inventaris van onroerend erfgoed. Alle nodige info kan je hier terugvinden: www.inventaris.onroerenderfgoed.be.

Immo Selekt leidt de verkoop van vastgoed in Temse in goede banen

Weet jij niet waar te beginnen? Een vastgoedmakelaar zoals Immo Selekt helpt je graag wegwijs in al het papierwerk. Wij weten wat je nodig hebt, waar je het kan aanvragen en wat de kosten zijn. Ons ervaren team ontzorgt je voor de volle 100% en leidt jouw verkoop zo in goede banen!

Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen. We bespreken de verkoop van je woning en bereiden alles tot in de puntjes voor.

 

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.