Blog

Terug naar blog
blogPicture Nieuwe regels rond informatieplicht overstromingsgevoeligheid

Nieuwe regels rond informatieplicht overstromingsgevoeligheid

Sinds 1 januari 2023 ben je als verkoper of verhuurder verplicht om kandidaat-kopers en -huurders te informeren over de overstromingsgevoeligheid van het onroerend goed dat je verkoopt of verhuurt. Het onderscheid tussen effectief en mogelijk overstromingsgevoelig gebied verdwijnt en wordt vervangen door een P- en G-score. Lees snel meer.

Effectief en mogelijk overstromingsgevoelig gebied verdwijnt

In Vlaanderen liggen er zo’n 200.000 woningen in overstromingsgevoelig gebied. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat al die woningen meteen onder water staan. Tot eind vorig jaar werd er een onderscheid gemaakt tussen effectief en mogelijk overstromingsgebied.

  • Bij een effectief overstromingsgevoelig gebied heeft de zone ofwel recent onder water gestaan ofwel tonen modellen aan dat ze om de 100 jaar of frequenter overstromen.
  • Een mogelijk overstromingsgevoelig gebied overstroomt alleen bij extreme weersomstandigheden of dijkbreuken.

Nieuwe P- en G-score opgedeeld in vier klassen

Sinds 1 januari vervangt de P(erceel)- en G(ebouw)-score de termen effectief en mogelijk overstromingsgevoelig. De P-score is voor percelen zoals een (bouw)grond, weiland, natuurgebied, bos…. De G-score is voor het gebouw of de gebouwen die op dat perceel staan. Wanneer je een woning verkoopt of verhuurt, moet je voortaan beide scores vermelden. Ze worden onderverdeeld in vier klassen:

  • Klasse A: geen overstroming gemodelleerd
  • Klasse B: kleine kans op overstromingen onder klimaatverandering
  • Klasse C: kleine kans op overstromingen onder huidig klimaat
  • Klasse D: middelgrote overstromingskans onder huidige klimaat

Klasse C en D zijn vergelijkbaar met de huidige effectief overstromingsgevoelige gebieden. Heb je een P- en/of G-score in klasse D? Dan ben je verplicht om ook het overstromingssymbool bij je vastgoedadvertentie te zetten.

Overstromingsrapport één jaar geldig

Via het Geoloket informatieplicht van de Vlaamse Overheid kan je checken wat de overstromingskans van jouw perceel en/of gebouw is. Je kan er ook een overstromingsrapport downloaden. Vanaf 1 april moet dat trouwens toegevoegd worden aan de verkoopakte en aan verhuurcontracten van meer dan negen jaar.

Samen met de nieuwe informatieplicht zijn er ook nieuwe overstromingskaarten. Omdat die regelmatig geactualiseerd worden, is je overstromingsrapport maximaal één jaar geldig.

Heb je vragen over de overstromingsgevoeligheid van een bepaald pand in ons aanbod of van je eigen woning die je wilt verkopen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.