Blog

Terug naar blog
blogPicture  Asbestattest verplicht bij verkoop vanaf 23 november 2022

Asbestattest verplicht bij verkoop vanaf 23 november 2022

Ga jij je woning verkopen? Vergeet dan zeker je asbestattest niet. Vanaf 23 november 2022 is het immers verplicht de nieuwe eigenaars te informeren over de aanwezigheid van asbest. Lees snel verder en ontdek alles wat je moet weten over het nieuwe asbestattest.

Vlaanderen asbestveilig tegen 2040

Volgens de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM zit er nog in zo’n 2,8 miljoen Vlaamse gebouwen en woningen asbest. Om tegen 2040 asbestveilig te zijn, verplicht de Vlaamse overheid vanaf 23 november 2022 het asbestattest bij verkoop van woningen en gebouwen die vóór 2001 gebouwd zijn. Vanaf 2001 was het immers verboden om nog asbesthoudende materialen te gebruiken. Twijfel je toch over bepaalde materialen? In het postinterventiedossier vind je alle info terug over gebruikte materialen. Ben je van plan om je woning te verkopen? Dan zal je dus voortaan een asbestattest nodig hebben. Dat moet je kunnen voorleggen aan de koper op het moment dat het compromis getekend wordt.

Aanwezige asbest in kaart brengen

In het attest vindt de koper alle info over het aanwezige asbest in het gebouw. Er wordt beschreven welke materialen of gebouwonderdelen asbest bevatten en wat de staat is van het asbest. Het attest geeft ook advies over hoe het asbest veilig beheerd of verwijderd kan worden. Als eigenaar kom je dus te weten hoe asbestveilig je gebouw is of hoe je de veiligheid kan verbeteren. Als verkoper of koper ben je niet verplicht om al het asbest meteen te verwijderen. Je moet wel zorgen dat het asbest geen risico vormt voor mens en milieu.

Hoe kom je aan een asbestattest?

Je moet het attest bij een erkende keuringspartner aanvragen. Een expert komt bij je langs om te controleren of en waar er asbest aanwezig is en hoe de staat is. Dat wordt ook wel de asbestinventarisatie genoemd. De OVAM heeft een lijst opgesteld, waarin je gemakkelijk een erkende asbestdeskundige bij jou in de buurt kan terugvinden. De kostprijs van het attest bedraagt enkele honderden euro’s.

Bezorg je attest ook aan de huurders

Als je je woning, appartement of commerciële ruimte verhuurt, ben je vanaf 23 november 2022 verplicht om een kopie van het asbestattest – als je dat hebt – aan de huurders te bezorgen.

 

Heb je nog vragen over het asbestattest? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je met plezier verder.

 

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.