Verplichte documenten verkoop vastgoed Kruibeke

Verplichte documenten bij verkoop vastgoed in Kruibeke

Ben jij van plan om je huis of appartement in Kruibeke te verkopen? Denk er dan aan dat je heel wat papierwerk in orde moet brengen. Welke verplichte documenten je bij de verkoop van je vastgoed in Kruibeke nodig hebt, ontdek je hier.

Eigendomstitel of notariële aankoopakte

De eigendomsakte is het wettelijke bewijs dat jij de eigenaar van de woning bent. De notaris die het document heeft opgemaakt, bewaart het origineel. Als je je woning na 2015 hebt aangekocht, vind je de notariële aankoopakte ook op www.notaris.be onder Mijn notariële akten.

Als je de woning geërfd hebt, heb je daarbovenop de fiscale aangifte van nalatenschap en de akte van erfopvolging nodig.

Keuringsattest elektrische installatie

Het keuringsattest van de elektrische installatie vertelt potentiële kopers of de elektriciteit in huis aan de actuele normen voldoet. De keuring moet door een erkend controleorganisme uitgevoerd worden. Het attest dat de elektriciteitsdeskundige aflevert mag positief of negatief zijn. In het laatste geval zijn kopers wel verplicht om de elektrische installatie binnen de achttien maanden na opmaak van het attest in orde te brengen en opnieuw te laten keuren.

Energieprestatiecertificaat (EPC)

Het energieprestatiecertificaat geeft je woning een score tussen A+ en F. Die score vertelt je hoe energiezuinig het huis of appartement is. Een energiedeskundige bepaalt welk label je krijgt. Krijgt je woning EPC E of F? Dan geldt er voor de koper een renovatieverplichting: binnen de vijf jaar moet het pand energielabel D of beter behalen. In het certificaat staan tips, aanbevelingen en een bijhorende kostenraming om het energielabel te verbeteren.

Bodemattest

Het bodemattest informeert de koper over de bodemkwaliteit van het perceel. Dankzij het attest weet hij of de grond al dan niet verontreinigd is. Jij of je notaris vragen het attest aan bij de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Als er geen gegevens beschikbaar zijn, levert OVAM een blanco bodemattest af.

Asbestattest

Voor woningen die ouder zijn dan 2001, ben je sinds eind 2022 verplicht om een asbestattest voor te leggen bij verkoop. Een gecertificeerde asbestdeskundige doet bij je thuis een asbestinventarisatie. De OVAM levert nadien het asbestattest, waarin staat of er asbest aanwezig is, wat de staat ervan is en hoe het veilig beheerd of verwijderd kan worden.

Wil je meer weten over het verplichte asbestattest? Lees dan zeker onze blog.

Watertoets

De watertoets geeft potentiële kopers info over het overstromingsrisico van het perceel en het gebouw. Scores tussen A en D geven de overstromingsgevoeligheid weer. Je ontdekt alles over de informatieplicht overstromingsgevoeligheid in onze blog.

Stedenbouwkundige informatie

Je bent ook verplicht om de koper te informeren over stedenbouwkundige vergunningen, voorkooprecht van andere partijen, verkavelingsvoorschriften en eventuele bouwovertredingen. Die informatie is terug te vinden in het vergunningen- en plannenregister, waarvan je een uittreksel bij je gemeente kan vragen. Let wel, bij verkoop mag het uittreksel stedenbouwkundige informatie niet ouder zijn dan één jaar.

Postinterventiedossier

Indien je je woning met hulp van een aannemer na mei 2001 gebouwd of gerenoveerd hebt, moet je een postinterventiedossier hebben. Dat dossier bevat alle technische gegevens over de structuren van het gebouw, hoe het is opgebouwd en welke materialen er gebruikt zijn. Om de gezondheid en veiligheid van de mensen die werkzaamheden aan het gebouw uitvoeren te garanderen, moet het postinterventiedossier levenslang met het gebouw meegaan.

Lees alles over het postinterventiedossier in onze blog.

Uittreksel kadaster en kadastraal plan

Wat je nog nodig hebt, is een uittreksel uit het kadaster en een kadastraal plan. Je moet volgende info kunnen voorleggen aan de koper: kadastrale perceelgegevens zoals perceelnummer, eigenaar, oppervlakte, aard van het pand, bouwjaar en kadastraal inkomen. Je kan het uittreksel via MyMinfin aanvragen bij de Federale Overheidsdienst Financiën.

Informatie over de erfgoedwaarde

Als verkoper moet je melden of het pand beschermd is of voorkomt op een inventaris van onroerend erfgoed. Je vindt alle nodige info op www.inventaris.onroerenderfgoed.be.

Keuringscertificaat stookolietank

Verwarm je je woning nog met mazout, dan moet de stookolietank conform wettelijke bepalingen zijn, zodat er geen bodemverontreiniging kan plaatsvinden. Je moet de stookolietank laten controleren door een expert, die je achteraf een keuringscertificaat bezorgt. Dat certificaat moet je kunnen voorleggen bij verkoop.

Gegevens mede-eigendom

Bij de verkoop van een appartement moet je nog een aantal bijkomende zaken kunnen voorleggen:

  • De basisakte
  • Het reglement van mede-eigendom
  • Het pv van de laatste drie algemene vergaderingen
  • De afrekening van de lasten (werkkapitaal en reservekapitaal)

Meestal is het je notaris die alle nodige documenten bij de syndicus opvraagt. Woont er momenteel een huurder in je appartement? Dan ben je ook verplicht om de huurovereenkomst, plaatsbeschrijving en het attest storting huurwaarborg aan de koper te bezorgen.

Immo Selekt leidt de verkoop van vastgoed in Kruibeke in goede banen

Weet jij niet waar te beginnen? Als je een vastgoedmakelaar zoals Immo Selekt inschakelt, maken we je graag wegwijs in al het papierwerk. Wij weten exact wat je nodig hebt, hoe je eraan komt en wat de kosten zijn. Ons kantoor ontzorgt je voor de volle 100% en leidt jouw verkoop in goede banen!

Neem contact met ons op voor een afspraak. Samen bespreken we de verkoop van je woning en bereiden we alles tot in de puntjes voor.

 

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.