Blog

Terug naar blog
blogPicture 5 tips om de waarde van je woning te verhogen

5 tips om de waarde van je woning te verhogen

Door de hoge vastgoedprijzen gaan heel wat kopers eerst op zoek naar een starterswoning. Die willen ze dan later aan een meerwaarde verkopen, zodat ze extra budget hebben om hun droomwoning te kopen. Maar hoe doe je dat, de waarde van je woning verhogen? In dit artikel geven we je vijf handige tips, lees dus snel verder.

Tip 1: een likje verf doet wonderen

Beginnen doe je met een verfborstel in de hand. Een likje verf geeft je woning een frisse en fleurige uitstraling, die potentiële kopers meteen doet wegdromen. Verven is bovendien een kleine investering om de waarde van je woning te verhogen. Wist je dat je voor sommige verf zelfs je ecocheques kan gebruiken?

De ideale verfkleur is er eentje in een neutrale tint. Daar kunnen immers meer mensen zich in vinden. Wit reflecteert bovendien het zonlicht, waardoor een aangenaam ruimtegevoel gecreëerd wordt. Pak zowel de muren binnen, als de gevels buiten aan. Tip: laat de gevel reinigen door een professional. Een propere, geschilderde gevel geeft potentiële kopers meteen een verzorgde en onderhouden eerste indruk.

Tip 2: haal alles uit je woning

Heb jij nog verloren ruimtes in huis, zoals een niet-ingerichte zolder, kelder of een niet-benutte ruimte onder de trap? Dan loont het de moeite om die functioneel in te richten. Zo doet je zolder perfect dienst als extra kamer of bureau, tover je de kelder om tot een wijnkelder of (wo)mancave. De ruimte onder de trap benut je dan weer optimaal door er inbouwkasten onder te plaatsen. Hoe meer ruimte, kamers en mogelijkheden, hoe waardevoller je huis. Wist je trouwens dat de prijs van je woning per extra slaapkamer of badkamer met zo’n 4% omhoog gaat?

Tip 3: neem je keuken en badkamer onder handen

Verbouwingen aan de keuken en de badkamer nemen een grotere hap uit je budget, maar zijn wel de moeite en het geld waard. De twee ruimtes zijn vaak dé dealbreakers tijdens bezichtigingen, want ook potentiële kopers kijken naar de kosten die ze nog aan een woning hebben. Met een nieuw werkblad, nieuwe achterwand en nieuwe verlichting in de keuken schiet je al een heel eind op. En ook up-to-date inbouwapparatuur zoals een oven, microgolf en afwasmachine bieden een mooie toegevoegde waarde. De badkamer kan je een nieuwe look geven door de wastafels, kranen en het tegelwerk te vervangen, ledverlichting te plaatsen en een mooie inloopdouche te installeren.

 Tip 4: voer energiebesparende maatregelen uit

Met de alsmaar hogere energieprijzen en strengere normen van de overheid, is het aan te raden om ook op het vlak van energiezuinigheid je woning onder handen te nemen. Welke energiebesparende maatregelen je precies kan doen, hangt af van je budget. Zo zijn zonnepanelen altijd een goed idee en een mooie meerwaarde voor je woning. Maar ook kleinere investeringen in domotica, die je energieverbruik opvolgen en sluimerverbruik tegengaan, lonen de moeite. Als je energiebesparende investeringen aan je woning doet, moet je trouwens eens kijken of je niet in aanmerking komt voor premies of subsidies van de Vlaamse overheid. Je kan er ook terecht voor een energielening tot 15.000 euro aan een rentevoet van 2%.

Tip 5: het zit ‘m in de details

Je woning een update geven, hoeft niet altijd veel geld te kosten. Voor enkele tientallen euro’s vervang je de deurklinken, handvaten en schakelaars al, wat je interieur meteen een nieuwe look geeft. Het is ook een goed idee om kleine gebreken te herstellen. Denk aan:

  • Lekkende of verstopte leidingen
  • Rotte balken
  • Kapotte tegels
  • Putjes in de muren
  • Kapotte lampen
  • Kapotte stopcontacten en schakelaars

Efficiënt en doelgericht de waarde van je woning verhogen

Een goed onderhouden en (gedeeltelijk) gerenoveerde woning, haalt zeker meerwaarde uit een likje verf, een vernieuwde keuken en/of badkamer en een extra ingerichte slaapkamer. Verplaats je in de hoofden van de kopers en bekijk objectief wat de grootste kosten in je woning zijn en tegen welk budget je die kan oplossen. Zo verhoog je op een efficiënte manier de waarde van je huis.

Zo, nu is je woning helemaal klaar voor de vastgoedmarkt. Ben jij nog op zoek naar een immomakelaar om je pand te verkopen? Dan ben je bij Immo Selekt aan het juiste adres. We schatten je woning gratis en zorgen voor een correct bod. Neem dus zeker contact met ons op om een afspraak te maken.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.