Blog

Terug naar blog
blogPicture Woning geërfd, wat nu?

Woning geërfd, wat nu?

Wanneer je erft, moet je op de verkregen erfenis successierechten betalen. Dat geldt ook voor vastgoed. Hoeveel de successierechten bedragen, hangt af van de waarde van het vastgoed en je verwantschap met de overledene. In dit artikel zetten we alles voor je op een rijtje, zodat je helemaal mee bent.

Successierechten betalen op je erfenis

Wanneer iemand van je naasten sterft, moet je binnen de vier maanden na het overlijden een aangifte van nalatenschap doen bij de Vlaamse Belastingdienst. Het gaat dan over roerende en onroerende goederen en schenkingen van minder dan drie jaar voor het overlijden. Afhankelijk van de waarde van de verkregen goederen en het verwantschap met de overledene, worden daarop de successierechten of erfbelastingen bepaald.

De tarieven zijn opgesplitst in verschillende schijven en verhogen naarmate de omvang van de erfenis stijgt. Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen een erfenis in rechte lijn (partner, ouders en (klein)kinderen), erfenis in niet-rechte lijn (bv. broers en zussen) en erfenis tussen andere personen.

  • Erfenis in rechte lijn

Tot €50.000 betaal je 3% belastingen, tot €250.000 9% en vanaf €250.000,01 27%.

  • Erfenis in niet-rechte lijn

Tot €35.000 betaal je €25% belastingen, tot €75.000 30% en vanaf €75.000,01 55%.

  • Erfenis tussen andere personen

Tot €35.000 betaal je €25% belastingen, tot €75.000 45% en vanaf €75.000,01 55%.

Bij erfenissen in rechte lijn en tussen partners is er trouwens ook een opsplitsing tussen het roerende en onroerende gedeelte. De tarieven die je moet betalen, worden dus apart berekend.

Gratis schatting van geërfde woning

Om de aangifte van nalatenschap correct te kunnen doen, moet je natuurlijk weten hoeveel het geërfde vastgoed waard is. Correctheid is hier erg belangrijk. Schat je de waarde te hoog in, dan betaal je te veel belastingen. Schat je de waarde te laag in, dan loop je kans op een boete van de fiscus. Een erkende vastgoedmakelaar zoals Immo Selekt kan je helpen. Dankzij onze gratis schatting bepalen wij de juiste waarde van het pand.

Vastgoed schenken

Een naast familielid kan je bij leven ook vastgoed schenken. Je betaalt dan geen erfbelasting, maar een schenkbelasting, waarvan de tarieven veel lager liggen. Let wel op, want bij een schenking binnen de drie jaar voor het overlijden is het net iets ingewikkelder als er nog ander vastgoed in het vermogen aanwezig is. In de aangifte van nalatenschap wordt de waarde van het geschonken pand dan bij de waarde van het ander vastgoed geteld, dat daardoor in een hogere tariefschijf terechtkomt en zwaarder belast wordt.

Meer weten over vastgoed schenken? Lees er hier alles over.

Heb je nog vragen? Wil je graag een ervaren vastgoedmakelaar inschakelen om je geërfde vastgoed te verkopen? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.