Blog

Terug naar blog
blogPicture Welke kosten komen er bij een vastgoedaankoop kijken?

Welke kosten komen er bij een vastgoedaankoop kijken?

Plannen om een huis of appartement te kopen? Naast de aankoopprijs moet je ook rekening houden met een aantal bijkomende kosten. Vooraleer je een bod uitbrengt, ken je dus maar beter het volledige kostenplaatje. Wij zetten hieronder alle kosten van een vastgoedaankoop voor je op een rijtje.

Registratierechten

Wanneer je een woning koopt, moet je voor de registratie van de akte belastingen betalen. Dat zijn de registratierechten, die berekend worden op basis van een bepaald percentage van de aankoopprijs. Welk percentage voor jouw aankoop geldt, hangt af van verschillende factoren:

  • Is het je eerste en/of eigen woning?
  • Ligt de woning in een centrumstad?
  • Gaat het om een bescheiden woning, ook wel een klein beschrijf genoemd?
  • Wil je de woning verhuren via een sociaal verhuurkantoor?
  • Ga je de woning energiezuinig renoveren?

Ontdek hier hoeveel registratierechten jij moet betalen.

Koop je nieuwbouw? Dan betaal je voor de aankoop btw in plaats van registratierechten.

Notariskosten

Ook aan de diensten van de notaris zijn natuurlijk kosten verbonden. Zo betaal je aktekosten en het ereloon van de notaris. De aktekosten enerzijds omvatten de kosten verbonden aan de aankoopakte en hangen in grote mate af van de complexiteit van het dossier en de tarieven in de streek. Om de akte correct op te stellen, moet de notaris verschillende zaken opzoeken en documenten opvragen. Die kosten worden aan de koper doorgerekend. Het ereloon anderzijds is wettelijk vastgelegd en bedraagt een percentage van de waarde van je woning. Gemiddeld genomen is dat ongeveer 1% van het aankoopbedrag.

Let op, op de notariskosten betaal je ook nog eens 21% btw. Een gedetailleerde berekening vind je op www.notaris.be of bij je notaris.

Kosten voor de hypothecaire lening

Om je hypothecaire lening bij de bank af te sluiten, moet je ook een som geld neerleggen. Dat gaat dan om dossierkosten, schattingskosten en notariskosten voor de hypotheekakte. De kosten hiervoor variëren afhankelijk van de kredietgever en het geleende bedrag. Daarom is het slim om steeds enkele hypotheekverstrekkers te vergelijken om zo de beste voorwaarden te vinden.

Onroerende voorheffing

De onroerende voorheffing is een jaarlijkse belasting die je als vastgoedeigenaar moet betalen. Op basis van het pand en de samenstelling van je gezin krijgt je woning een fictieve huurwaarde, het kadastraal inkomen. Aan de hand daarvan wordt de onroerende voorheffing voor je huis of appartement berekend.

Diverse kosten

Naast deze algemene kosten bij een vastgoedaankoop, zijn er ook nog een aantal extra, variabele kosten, waarmee je best rekening houdt bij het opstellen van je budget.

  • Kosten verbonden aan de mede-eigendom (bij de aankoop van een appartement)
  • Verzekeringskosten: schuldsaldoverzekering, brandverzekering …
  • Verhuiskosten

Heb jij vragen bij de aankoop van een woning of bij een van de panden in ons aanbod? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen of een afspraak te maken.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.