Blog

Terug naar blog
blogPicture Vernieuwde registratierechten vanaf 2022

Vernieuwde registratierechten vanaf 2022

De hoge woningprijzen maken het voor veel mensen moeilijk om een eerste huis of appartement te kopen. Door de registratiebelasting op een enige en eigen woning te verlagen van 6% naar 3% wil de Vlaamse overheid daar nu verandering in brengen.

Van 6% naar 3% registratierechten voor enige en eigen woning

Registratierechten moet je betalen bij elke vastgoedaankoop. Het geld dat je daarvoor op tafel moet leggen, kan je niet lenen bij de bank. En daar knelt vaak het schoentje voor heel wat beginners op de vastgoedmarkt, zeker als je daar de actuele (hoge) woningprijzen bij optelt. Om de aankoop van een eerste woning te vergemakkelijken kwam de Vlaamse overheid met een aanpassing van de registratiebelasting.

Sinds 1 januari 2022 betaal je bij de aankoop van een nieuwe woning in plaats van 6% registratiebelasting nog 3%, als die woning je enige en eigen woning is tenminste. Het is daarbij de datum van de notariële akte die telt. Voor een huis van 300.000 euro betaal je dus voortaan nog 9.000 euro aan registratierechten in plaats van 18.000 euro. Staat er bovendien een ingrijpende energetische renovatie op de planning? Of sloop je de woning om nadien weer op te bouwen? Dan moet je zelfs nog maar 1% registratiebelasting betalen. Het wordt voor starters zo dus veel evidenter om de registratierechten met hun eigen spaargeld te betalen.

Registratierechten op tweede woning stijgen

Om de belastingdaling op enige en eigen woningen te financieren, gaat de overheid vastgoedinvesteerders extra belasten. Voor de aankoop van een tweede (of derde, vierde…) eigendom betaal je voortaan 12% registratierechten in plaats van 10%, als de compromis na 31 december 2021 is getekend.

Ook de meeneembaarheid verdwijnt geleidelijk aan. Voorheen kon je bij de verkoop van je huis of appartement en aankoop van een nieuwe woning, de registratierechten (tot 13.000 euro), die je op de eerste woning betaalde, aftrekken van de tweede. Tot eind 2023 is er een overgangsperiode, waarin je als koper kan kiezen om de oude tarieven van 6 of 5% toe te passen in combinatie met de meeneembaarheid of om de nieuwe tarieven van 3 of 1% toe te passen, zonder meeneembaarheid. Vanaf 1 januari 2024 wordt meeneembaarheid dan volledig afgeschaft.

Grensbedrag bescheiden woning stijgt

Bij de aankoop van bescheiden woningen kan je rekenen op een bijkomende vermindering van de registratierechten. Vroeger kwamen woningen met een kostprijs van maximaal 200.000 euro daarvoor in aanmerking, maar sinds begin 2022 is dat bedrag gestegen tot 220.000 euro en zelfs tot 240.000 euro in de kernsteden. Bij aankoop van zo’n bescheiden woning wordt de eerste schijf van 93.333 euro vrijgesteld van registratierechten.

Ben je op zoek naar een eerste eigen stek, een aantrekkelijke vastgoedinvestering of een tweede verblijf? Laat het ons weten en we helpen je verder in je zoektocht. Wil je je huidige woning verkopen? Ook daarvoor kan je rekenen op Immo Selekt.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.