Blog

Terug naar blog
blogPicture Welke impact heeft de hogere rente op vastgoed?

Welke impact heeft de hogere rente op vastgoed?

De hoge inflatie heeft ervoor gezorgd dat centrale banken de rente op lange termijn fors hebben opgetrokken. Op die manier willen ze de economie vertragen en zo ook de inflatie verlagen. Maar welke invloed heeft de hogere rente op de vastgoedmarkt?

Welk effect heeft de hogere rente op leningen?

Door de renteverhogingen van de centrale banken stijgen ook de rentevoeten van hypothecaire leningen. Geld lenen wordt dus duurder. Concreet betekent dit:

  • Je betaalt meer intrest op kapitaal dat je leent.
  • De maandaflossingen voor een hypotheeklening liggen vandaag dus hoger voor hetzelfde ontleend bedrag dan vroeger. Je kan met andere woorden minder kapitaal ontlenen voor dezelfde maandaflossing.

 

Gevolgen voor (ver)kopers

Een hogere rente heeft gevolgen voor iedereen die vastgoed wil kopen. Het budget waarover mensen beschikken om een pand te kopen, ligt lager, omdat de lening duurder uitvalt. Dat zorgt ervoor dat het soms langer kan duren vooraleer een pand verkocht wordt. Bij gebrek aan interesse in een pand tegen een bepaalde prijs, zullen de verkopers de vraagprijs iets moeten laten zakken. Daardoor is de kans dat er minder woningen verkocht worden reëel.

 

Wat zijn de gevolgen van de verhoogde rente voor verhuurders?

Voor verhuurders van vastgoed is er goed nieuws: zij mogen, als het huurcontract dit voorziet, de huurprijs indexeren. Zo is de verhuurder beschermd tegen de inflatie. Heb je als verhuurder het pand gefinancierd met een hypotheeklening met een variabele rente, dan is je lening inmiddels wel gewoon duurder geworden. Koos je voor een vaste rentevoet, dan heb je mogelijk geluk: je geniet dan nog steeds een voordelige financiering en kunt ook nog de huurprijs indexeren.

 

Lees alles over de huurindexering.

 

En voor huurders?

Huurders krijgen wellicht af te rekenen met een hogere, geïndexeerde huurprijs. Natuurlijk is het ook zo dat hun loon geïndexeerd werd en mogelijk nog zal worden, als zij werknemer of ambtenaar zijn.

 

Ben jij nog op zoek naar een nieuwe thuis? Bekijk hier ons aanbod aan woningen te koop en woningen te huur. Wil je graag een woning verkopen of verhuren, contacteer ons dan zeker.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.