Blog

Terug naar blog
blogPicture Huurindexatie in Vlaanderen sinds 1 oktober 2023 met correctiefactor

Huurindexatie in Vlaanderen sinds 1 oktober 2023 met correctiefactor

Sinds 1 oktober 2023 zijn de beperkingen op de indexatie van de huurprijzen voor minder energetische woningen afgelopen. Eigenaars van woningen met EPC D, E of F (of geen EPC) mogen de huurprijs dus opnieuw indexeren. Je moet daarbij wel met een correctiefactor rekenen, zodat huurders niet ineens een zeer hoge huurprijs krijgen.

Huurindexatie energieverslindende woningen 1 jaar beperkt

Vorig jaar bevroor de Vlaamse overheid voor één jaar de huurindexatie van huurwoningen die onvoldoende energiezuinig zijn. Zo mochten verhuurders van panden met EPC E of F of zonder EPC de huur tussen 1 oktober 2022 en 1 oktober 2023 niet indexeren. Bij woningen met EPC-label D werd de indexatie beperkt tot 50%. Sinds 1 oktober dit jaar is de beperking afgelopen en mag elke verhuurder de huurprijs opnieuw indexeren, ongeacht het EPC van het pand.

Wat is de correctiefactor?

Om te verhinderen dat de verloren huurindexatie van vorig jaar ingehaald wordt, is er wel een correctiefactor. Je moet een aangepaste formule gebruiken als je een woning op de private markt als hoofverblijfplaats verhuurt, het huurcontract in werking is getreden vóór 1 oktober 2022 en de woning EPC-label D, E of F of geen label heeft.

 

Om tot het juiste resultaat te komen, moet je de standaardindexatieformule (basishuurprijs x nieuwe indexcijfer/aanvangsindexcijfer) vermenigvuldigen met de een correctiefactor. Welke correctiefactor je moet gebruiken, hangt af van het EPC-label en de verjaardatum van het huurcontract.

  • Verjaardatum tussen 1 oktober en 31 december 2022
    • Correctiefactor huurwoningen EPC D: 50% x [ (index 2021 + index 2022) / index 2022]
    • Correctiefactor huurwoningen EPC E of F: indexcijfer 2021 / indexcijfer 2022
  • Verjaardatum tussen 1 januari en 30 september 2023
    • Correctiefactor huurwoningen EPC D: 50% x ((index 2022 + index 2023) / index 2023 )
    • Correctiefactor huurwoningen EPC E of F: indexcijfer 2022 / indexcijfer 2023

 

Hierbij is het indexcijfer 2022 of 2023 het gezondheidsindexcijfer van de maand die voorafgaat aan de verjaardag van de inwerkingtreding van de huurovereenkomst in respectievelijk 2022 of 2023. Heb je geen zin om zelf met een rekenmachine aan de slag te gaan? Deze Excel helpt je om als verhuurder de juiste geïndexeerde huurprijs te berekenen.

 

Hoelang moet je de correctiefactor toepassen?

Je moet deze correctiefactor vanaf heden bij elke huurindexatie toepassen totdat je een beter EPC voorlegt of er een nieuw huurcontract van start gaat.

 

Wil je meer weten over de indexering van de huurprijs van je opbrengsteigendom? Lees dan zeker onze blog en contacteer ons bij vragen. Ben je nog op zoek naar een nieuw opbrengsteigendom? Neem dan zeker een kijkje naar het aanbod op onze website.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.