Blog

Terug naar blog
blogPicture Mag je huisbaas het huurcontract zomaar opzeggen?

Mag je huisbaas het huurcontract zomaar opzeggen?

Het gebeurt vaker dan je denkt… Je bent helemaal gesetteld in je nieuwe woning en plotseling vertelt je huisbaas dat hij het huurcontract wil opzeggen. Mag dat zomaar? En wat zijn jouw rechten als huurder? We vertellen je het hier.

Wettelijke vereisten en termijnen

Er zijn wettelijke vereisten en termijnen waaraan je huisbaas moet voldoen wanneer hij je huurcontract wil opzeggen. In Vlaanderen zijn er specifieke regels afhankelijk van het type contract, die bepalen of een huurcontract kan worden opgezegd. We sommen ze hieronder voor je op.

  • Contracten van drie jaar of minder: het contract kan enkel in onderling overleg beëindigd worden.
  • Contracten van negen jaar of meer: de verhuurder kan voor bepaalde rechtmatige redenen de huurovereenkomst op elk moment stopzetten.
  • Levenslange woninghuurcontracten: de verhuurder kan de overeenkomst alleen vroegtijdig beëindigen als dat zo in het contract is opgenomen.

Geldige redenen voor de opzegging van een huurcontract

Een huisbaas kan het huurcontract niet opzeggen zonder geldige reden. Als huurder heb je het recht om te weten wat de reden voor opzegging is en om te controleren of deze reden wettelijk geldig is. Wat zijn rechtmatige redenen?

  • Dringende renovatiewerken

Het moet gaan om grondige verbouwingswerken die de woning tijdelijk onbewoonbaar maken. Bij de opzegging moet een bewijs van de geplande werken gevoegd worden.

  • Eigen gebruik of bewoning door familieleden

Het huurcontract kan opgezegd worden wanneer de verhuurder of een familielid in het pand wil gaan wonen. Ze moeten er wel binnen het jaar intrekken en er minstens twee jaar blijven wonen. Er geldt een opzeggingstermijn van zes maanden.

  • De huurder leeft de huurovereenkomst niet na

De verhuurder kan de huurovereenkomst via de vrederichter laten ontbinden wanneer je je niet houdt aan de afspraken in het contract. Denk bijvoorbeeld aan het herhaaldelijk niet betalen van de huur of het toebrengen van ernstige schade aan het pand. Belangrijk hierbij is dat je wel eerst een aangetekende brief moet ontvangen hebben.

Wat bij een verkoop? Als de huisbaas de woning wil verkopen, is de volgende eigenaar verplicht om het huurcontract over te nemen.

Te volgen procedures voor de opzegging van een huurcontract

Naast het hebben van een geldige reden voor opzegging, moet je huisbaas bepaalde procedures volgen om het huurcontract correct te beëindigen. Zo moet hij de opzegging via een aangetekend schrijven melden, waarin de reden voor opzegging en de start en het einde van de opzegtermijn vermeld zijn. De opzegtermijn start op de eerste dag van de maand die volgt op deze opzegbrief.

Wat zijn mijn rechten en plichten als huurder?

Als huurder heb je recht op een redelijke opzegtermijn. Zegt de huisbaas het contract zonder reden op? Dan heb je bij huurcontracten van negen jaar of meer bovendien recht op een schadevergoeding van zes tot negen maanden huur, afhankelijk van het moment van de opzeg. Bij de andere type contracten MOET de verhuurder een reden geven.

Zit de opzegtermijn erop? Dan is het belangrijk om een plaatsbeschrijving uit te voeren. Als huurder ben je verantwoordelijk voor het correct achterlaten van de woning. Dankzij een plaatsbeschrijving kan je geschillen over de staat van de woning na je vertrek voorkomen. Lees hier alles over een nauwkeurige plaatsbeschrijving.

Heb je toch nog vragen? Contacteer ons dan gerust! Wij helpen je graag.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.