Blog

Terug naar blog
blogPicture Een nauwkeurige plaatsbeschrijving: een must bij verhuur

Een nauwkeurige plaatsbeschrijving: een must bij verhuur

Huur of verhuur jij binnenkort een appartement of huis? Dan is een nauwkeurige plaatsbeschrijving een must. Samen met de huurovereenkomst is de plaatsbeschrijving immers van levensbelang, zowel voor huurders als voor verhuurders, want ze kan heel wat discussies voorkomen. Ontdek er hier alles over.

Wat is een plaatsbeschrijving?

Bij de start van elk nieuw huurcontract, moeten de huurder en verhuurder samen een gedetailleerde plaatsbeschrijving van het appartement of huis opmaken en dat ten laatste gedurende de eerste maand van de huurperiode. Daarin wordt de staat van de woning zo nauwkeurig mogelijk beschreven. De plaatsbeschrijving geldt dus als bewijs hoe de woning er aan het begin van de huurperiode uitzag.

 

De plaatsbeschrijving mag door de huurder en verhuurder samen opgesteld worden óf door een externe deskundige, die in absolute neutraliteit vaststellingen kan doen. De kosten voor de expert worden in dat laatste geval gedeeld.

 

Wat moet er in de plaatsbeschrijving staan?

De huurder en verhuurder doorlopen samen de woning kamer per kamer en beschrijven de staat van de deuren, muren, het plafond, de verf, vloerbekleding, plinten, radiatoren, ramen, elektriciteit, inbouwmeubels en -toestellen, het sanitair… Voeg zeker voldoende foto’s toe die de beschreven schade onderstrepen. Idealiter doe je de plaatsbeschrijving wanneer de woning helemaal leeg is, zodat je niets over het hoofd ziet. Belangrijk is dat beide partijen aanwezig zijn, akkoord gaan en het document tekenen.

 

Ook volgende zaken moet je zeker in de plaatsbeschrijving vermelden:

  • Het huuradres
  • De contactgegevens van de huurder en verhuurder
  • De datum van de plaatsbeschrijving

 

Is de plaatsbeschrijving compleet? Dan moet je die als verhuurder registreren. Dat kan gemakkelijk online via MyRent.

 

Conflicten voorkomen

Een plaatsbeschrijving is er vooral om aan het einde van een huurperiode conflicten te voorkomen. Voor de verhuurder is ze essentieel om eventuele huurschade aan te tonen en daar een vergoeding voor te krijgen. Zonder plaatsbeschrijving, bestaat er volgens de wetgeving geen huurschade en kan je als verhuurder ook geen deel van de huurwaarborg afhouden om de kosten te dekken. Voor de huurder anderzijds is een plaatsbeschrijving belangrijk om aan te tonen welke schade er al was aan het begin van de huurperiode en je dus niet zelf hoeft te vergoeden.

Hoe nauwkeuriger je de plaatsbeschrijving opstelt, hoe minder discussies er kunnen ontstaan. Doe het dus meteen grondig!

 

Ben je op zoek naar een huurhuis of -appartement? Bekijk dan zeker ons huuraanbod. Wil je je opbrengsteigendom zorgeloos verhuren? Ook daar kunnen we je bij Immo Selekt mee helpen. Neem contact met ons op voor meer info.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.