Blog

Terug naar blog
blogPicture Je huis efficiënt verwarmen doe je zo

Je huis efficiënt verwarmen doe je zo

Tijdens de koude wintermaanden wil je het natuurlijk warm hebben in huis. Door de hoge energieprijzen is dat echter niet meer zo vanzelfsprekend als andere jaren. Iedereen zoekt manieren om te besparen op zijn energiefactuur. Je huis efficiënt verwarmen kan al een wereld van verschil maken om kosten te besparen! Lees hieronder hoe je dat doet.

Bespaar energie met je cv-ketel

Met een juist afgestelde cv-ketel daalt je energieverbruik aanzienlijk en wordt het een stuk comfortabeler in huis. Je zet je cv-installatie best op ecostand. Het duurt dan ’s ochtends iets langer vooraleer je warm water hebt, maar je verbruikt beduidend minder gas. Op jaarbasis kan je zo 10 à 20 kuub gas besparen. Daarnaast kan je ook de aanvoertemperatuur verlagen, want die staat meestal (veel) te hoog ingesteld. 50 of 60 graden is al voldoende in een redelijk tot goed geïsoleerd huis. Dat levert je nog eens een besparing van rond de 100 kuub per jaar.

Zet de thermostaat lager

Zorg ervoor dat de verwarming alleen aan staat als dat nodig is. Een van de meest effectieve manieren om energie te besparen is trouwens de binnentemperatuur een graadje lager te zetten dan je gewend bent. Zo bespaar je jaarlijks al snel €80! Zet je verwarming daarbovenop ’s nachts of als je niet thuis bent op 15° C. Tip: ga voor een slimme thermostaat. Die kan je vanop afstand bedienen en regelt de temperatuur per ruimte.

Ga slim om met je verwarming

Sluit zo veel mogelijk deuren naar ruimtes die je niet verwarmt. Zo blijft de warmte op de juiste plek en gaat er minder verloren. Je zet ook best geen meubels voor je radiatoren of hangt er beter geen gordijnen voor. Die houden de warmte immers tegen. Tip: kleef radiatorfolie tegen de achterkant van de radiator. Zo bespaar je energie bij geïsoleerde én niet-geïsoleerde muren.

Beperkt je warmwaterverbruik

Ongeveer een vijfde van je gasverbruik is voor warm water.  Neem daarom een douche in plaats van een bad en douche ook niet te lang én niet te warm. Een waterbesparende douchekop kan je helpen om minder water te gebruiken onder de douche. Die laat namelijk per minuut minder water door.

Verwarm energiezuinig en kies vloerverwarming en een warmtepomp

Staat er een renovatie op de planning? Dan is het hét gelegen moment om vloerverwarming en misschien zelfs een warmtepomp te overwegen. Met vloerverwarming kan je maar liefst 10 tot 15% besparen op je stookkosten! Een warmtepomp gebruikt dan weer de gratis warmte van de bodem, buitenlucht, ventilatielucht of grondwater om je woning te verwarmen. Dat is heel wat energiezuiniger dan een traditioneel verwarmingssysteem, zeker als je je warmtepomp combineert met zonnepanelen.

Let op voor een open haard en een houtkachel

Verwarmen via een open haard of houtkachel is een relatief goedkope manier van verwarmen. Toch is het geen aanrader, omdat er giftige stoffen vrijkomen bij de verbranding van het hout. Als je dan niet genoeg verlucht, loop je het risico op een CO-vergiftiging. 

Je woning energiezuiniger maken

Een goede isolatie en efficiënt verwarmen gaan hand in hand. Je hebt er wat meer budget voor nodig, maar toch is het de moeite waard om je isolatie eens grondig te bekijken. De grootste warmteverliezen in huis gebeuren immers via het dak, de gevel of de ramen. Is je woning niet voldoende geïsoleerd? Dan gooi je heel wat geld de deur uit. Benieuwd hoe je je woning energiezuiniger maakt? Lees dan zeker ons blogartikel.

Tip: laat eens een energiedeskundige bij je thuis komen. Die kan je inzichten geven in de pijnpunten van je woning en geeft je advies op maat voor doeltreffende en budgetvriendelijke oplossingen.

Ben je op zoek naar een energiezuinige woning? Neem dan zeker een kijkje in ons uitgebreid aanbod. Heb je vragen over de energiezuinigheid van een bepaald pand? Neem contact met ons op. We helpen je graag verder.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.