Blog

Terug naar blog
blogPicture Hoe maak je je woning energiezuiniger?

Hoe maak je je woning energiezuiniger?

Om de hoge energiekosten de baas te kunnen, is investeren in energiebesparende maatregelen voor je woning een uitstekend idee. Je energiefactuur ligt aan het einde van de maand heel wat lager, waardoor je de renovatiekosten snel terugverdient. In dit artikel ontdek je de beste manieren om de energiekosten te drukken en geven we je enkele tips om je woning efficiënt energiezuiniger te maken.

 

Isoleren, isoleren en nog eens isoleren

De meest efficiënte manier om energie te besparen, is – je raadt het al – isoleren. De meeste warmte gaat immers verloren via het dak, de muren, de vloer en de ramen. Beginnen doe je bij het dak. Door je dak te isoleren, bespaar je maar liefst 30 à 35% op de verwarmingskosten. Vervolgens is het aan de muren. Door de spouwmuren te isoleren, de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, heb je 20% efficiëntiewinst. En ook een vloerisolatie loont de moeite. Al is die niet zo evident, omdat je er de vloer voor moet uitgraven of het vloerniveau – en daarmee ook de raam- en deuropeningen – moet verhogen. Beslis je de vloeren te isoleren, dan kan je tegelijkertijd de optie bekijken om vloerverwarming te installeren! Ten slotte is het tijd voor de ramen. Hoogrendementsglas isoleert twee tot drie keer beter en houdt 80% meer warmte binnen dan enkel glas. Sinds 2020 is dubbelglas trouwens verplicht. Wil je je helemaal voorbereiden op de toekomst? Kies dan meteen voor driedubbele beglazing.

 

Ventileren voor een gezond binnenklimaat

Isoleren en ventileren gaan hand in hand. Daarom is ook een goed ventilatiesysteem in huis erg belangrijk. Het systeem voert vocht en vervuilde lucht af naar buiten, zodat er geen schimmel en vochtplekken ontstaan en vieze geurtjes niet blijven hangen. Er zijn ook enkele ventilatiesystemen die aan warmteterugwinning doen. Ventilatie met warmteterugwinning, ook wel balansventilatie genoemd, zorgt naast afvoer van vervuilde, vochtige lucht ook voor een continue toevoer van verse, schone lucht. Zo creëer je een gezond binnenklimaat in huis.

 

Slim verwarmen

Ook je verwarming speelt een belangrijke rol in de energiezuinigheid van je woning. Vanaf tien jaar verliest je verwarmingsketel heel wat rendement. Na vijftien jaar is het tijd voor een nieuw model. Je niet-condenserende verwarmingsketel laat je zo best door een condenserend alternatief vervangen. Zo bespaar je tot wel 40% energie! Wil je nog energiezuiniger verwarmen? Dan kan je een warmtepomp installeren. Die haalt energie uit de lucht, het water of de grond. Via de centrale verwarming wordt de warmte dan in huis verspreid en wordt het water voor je douche of bad verwarmd. Het is daarbij wel essentieel dat je woning goed geïsoleerd is. Heb je zonnepanelen op je dak? Dan wek je zelf de elektriciteit op die de warmtepomp nodig heeft om te werken. Zo ben je (bijna) energie-onafhankelijk!

 

Je eigen energie opwekken

Een belangrijke stap in het energiezuiniger of zelfs energieneutraal maken van je woning, is zelf hernieuwbare energie opwekken. De meest voor de hand liggende manier om dat te doen, is zonnepanelen op je dak installeren. Maar ook met een zonnedak of een windturbine voor thuis produceer je zelf de nodige elektriciteit. Al is het een serieuze investering, je eigen hernieuwbare energie opwekken heeft heel wat voordelen:

  • Door de energiekosten en onderhoudskosten die je uitspaart, verdien je je investering snel terug.
  • Je woning voldoet aan de alsmaar strengere eisen van de overheid inzake EPB (Energie Prestatie Binnenklimaat) en EPC (energieprestatiecertificaat).
  • Je bent niet afhankelijk van schommelende energieprijzen.
  • Je draagt je steentje bij aan het milieu.

 

Premies, subsidies en een renovatielening van de overheid

De overheid wil energiebesparende investeringen aanmoedigen. Daarom zijn er tal van premies en subsidies die je helpen om je woning energiezuiniger te maken. Daarnaast is er ook een interessante renovatielening waar je beroep op kan doen. Zie jij door de bomen het bos niet meer? We helpen je graag! Neem contact met ons op om een afspraak te maken en we bekijken samen waar jouw project recht op heeft.

 

In ons blogartikel vind je alvast de nieuwe renovatieverplichtingen die sinds 1 januari 2022 gelden in Vlaanderen.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.