Verplichte documenten verkoop vastgoed Zwijndrecht

Verplichte documenten bij verkoop vastgoed in Zwijndrecht

Als je overweegt om je huis of appartement in Zwijndrecht te verkopen, dan is het cruciaal om het papierwerk dat erbij komt kijken in orde te brengen. Hier ontdek je een overzicht van de verplichte documenten die essentieel zijn bij de verkoop van vastgoed in Zwijndrecht.

Uittreksel kadaster en kadastraal plan

Bij de verkoop van je vastgoed hebt je een uittreksel uit het kadaster en een kadastraal plan nodig. Je dient de koper volgende kadastrale perceelgegevens te verstrekken: perceelnummer, bouwjaar, eigenaar, aard van het pand, oppervlakte en kadastraal inkomen. Dit uittreksel kan je eenvoudig aanvragen bij de Federale Overheidsdienst Financiën via MyMinfin.

Energieprestatiecertificaat (EPC)

Om je woning te verkopen, moet je ook een energieprestatiecertificaat hebben. Een energiedeskundige zal je woning beoordelen en een energielabel toekennen. De score tussen A+ en F informeert potentiële kopers over de energiezuinigheid van het pand. Het EPC bevat tevens tips, aanbevelingen en een prijsindicatie voor eventuele verbeteringen. Voor woningen met een EPC-score E of F geldt een renovatieverplichting, waarbij kopers verplicht zijn de woning binnen vijf jaar energetisch te renoveren tot energielabel D of beter.

Asbestattest

Sinds eind 2022 is een asbestattest verplicht bij de verkoop van woningen ouder dan 2001. Een gecertificeerde asbestdeskundige zal een asbestinventarisatie van je woning uitvoeren en de OVAM verstrekt het bijhorende asbestattest. Het attest vermeldt of er asbest aanwezig is, de staat ervan en geeft richtlijnen voor veilig beheer of verwijdering.

Kom meer te weten over het verplichte asbestattest in onze blog.

Eigendomstitel of notariële aankoopakte

De eigendomstitel vormt het wettelijke bewijs van je eigendom van de woning. Het originele document bevindt zich bij de notaris die de akte heeft opgesteld. Als je je woning na 2015 hebt gekocht, kan je de notariële aankoopakte ook vinden op www.notaris.be onder 'Mijn notariële akten'. Bij de verkoop van een geërfd pand zijn tevens de fiscale aangifte van nalatenschap en de akte van erfopvolging vereist.

Bodemattest

Het bodemattest verstrekt potentiële kopers info over de bodemkwaliteit op het perceel. Dit attest kan verkregen worden via de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). In het geval dat er geen bodemverontreiniging vastgesteld wordt, zal de OVAM een blanco bodemattest afgeven.

Watertoets

De watertoets geeft potentiële kopers inzicht in het overstromingsrisico van het perceel en het gebouw. Scores variërend van A tot D informeren over de overstromingsgevoeligheid van de woning en het perceel. Lees meer over de informatieplicht overstromingsgevoeligheid in onze blog.

Keuringsattest elektrische installatie

Je dient ook de elektrische installatie van je woning te laten keuren door een erkend controleorganisme. Het keuringsattest, dat zowel positief als negatief kan zijn, informeert de koper over de conformiteit van de elektriciteit. In het geval van een negatief attest zijn de kopers verplicht om de elektrische installatie binnen achttien maanden na opmaak te herstellen en te laten herkeuren.

Informatie over de erfgoedwaarde

Je moet ook vermelden of het pand beschermd is of voorkomt op een inventaris van onroerend erfgoed. Meer informatie hierover is beschikbaar op www.inventaris.onroerenderfgoed.be.

Stedenbouwkundige informatie

De verkoper dient de koper te informeren over verkavelingsvoorschriften, eventuele bouwovertredingen, stedenbouwkundige vergunningen en voorkooprecht van derden. Deze informatie kan verkregen worden door een uittreksel uit het vergunningen- en plannenregister aan te vragen bij de gemeente. Let op: dit uittreksel mag op het moment van verkoop niet ouder zijn dan één jaar.

Gegevens mede-eigendom

Bij de verkoop van een appartement zijn nog enkele extra documenten vereist:

  • De basisakte
  • De afrekening van de lasten (werkkapitaal en reservekapitaal)
  • Het reglement van mede-eigendom
  • Het proces-verbaal van de laatste drie algemene vergaderingen

In de meeste gevallen zal je notaris alle benodigde documenten bij de syndicus opvragen. Als er momenteel een huurder in het appartement verblijft, dien je ook de huurovereenkomst, plaatsbeschrijving en het attest van storting van de huurwaarborg aan de koper te verstrekken.

Postinterventiedossier

Indien je je woning na mei 2001 hebt laten bouwen of renoveren door een aannemer, is een postinterventiedossier vereist. Dit dossier bevat alle technische gegevens over de structuren van het gebouw, de gebruikte materialen en hoe het is opgebouwd. Het postinterventiedossier is van cruciaal belang voor de veiligheid en gezondheid van toekomstige werknemers aan het gebouw en dient daarom levenslang met het gebouw mee te gaan.

 Ontdek alle info over het postinterventiedossier in onze blog.

Keuringscertificaat stookolietank

Verwarm je je woning nog met mazout, dan dien je de stookolietank te laten keuren door een erkende specialist. Bij de verkoop moet je een keuringscertificaat kunnen voorleggen dat bevestigt dat de stookolietank voldoet aan de wettelijke voorschriften en geen bodemverontreiniging zal veroorzaken.

Immo Selekt leidt de verkoop van vastgoed in Zwijndrecht in goede banen

Ben je overweldigd door het papierwerk dat bij de verkoop van je vastgoed komt kijken? Geen zorgen, Immo Selekt staat klaar om je bij elke stap van het proces te begeleiden. Ons ervaren team kent de vereisten, weet waar je de benodigde documenten kan verkrijgen en wat de kosten zijn. Wij nemen je zorgen uit handen en zorgen ervoor dat de verkoop vlot verloopt.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen om een afspraak in te plannen. Samen bereiden we de verkoop van je woning tot in de puntjes voor, zodat je met vertrouwen en gemoedsrust aan dit nieuwe hoofdstuk kan beginnen.

 

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.