Verplichte documenten verkoop vastgoed Beveren

Verplichte documenten bij verkoop vastgoed in Beveren

Overweeg je om je huis of appartement in Beveren te verkopen? Dan is het van groot belang om het bijhorende papierwerk in orde te brengen. Hier vind je een overzicht van de verplichte documenten die je nodig hebt bij de verkoop van vastgoed in Beveren.

Energieprestatiecertificaat (EPC)

Om je woning te kunnen verkopen, moet je over een energieprestatiecertificaat beschikken. Een energiedeskundige komt bij je langs en bepaalt welk energielabel je woning krijgt. De score tussen A+ en F vertelt potentiële kopers hoe energiezuinig het pand is. In het EPC vind je ook tips, aanbevelingen en een prijsindicatie van de werken. Voor energieverslindende woningen met EPC E of F is er een renovatieverplichting. De kopers moeten de woning binnen de vijf jaar energetisch renoveren tot energielabel D of beter.

Asbestattest

Sinds eind 2022 moet je bij de verkoop van woningen die ouder zijn dan 2001 over een asbestattest beschikken. Een gecertificeerde asbestdeskundige doet een asbestinventarisatie van de woning. De OVAM levert vervolgens het asbestattest, waarin staat of er asbest aanwezig is, wat de staat ervan is en hoe het veilig beheerd of verwijderd kan worden.

In onze blog kom je meer te weten over het verplichte asbestattest.

Bodemattest

Het bodemattest geeft potentiële kopers informatie over de bodemkwaliteit op het perceel. Je kan dit attest verkrijgen via de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Als er geen bodemverontreiniging is vastgesteld, zal OVAM een blanco bodemattest afleveren.

Eigendomstitel of notariële aankoopakte

De eigendomstitel is het wettelijke bewijs dat jij de eigenaar van de woning bent. Het origineel van dit document vind je bij de notaris die de akte heeft opgemaakt. Als je je woning na 2015 hebt gekocht, kan je de notariële aankoopakte ook vinden op www.notaris.be onder 'Mijn notariële akten'. Voor de verkoop van een woning die je hebt geërfd, zijn ook de fiscale aangifte van nalatenschap en de akte van erfopvolging vereist.

Watertoets

De watertoets toont potentiële kopers het overstromingsrisico van het perceel en het gebouw. Scores tussen A en D vertellen hoe overstromingsgevoelig de woning en het perceel zijn. Meer informatie over de informatieplicht overstromingsgevoeligheid vind je in onze blog.

Keuringsattest elektrische installatie

Je moet ook je elektrische installatie laten keuren door een erkend controleorganisme. Het attest dat de elektriciteitsdeskundige aflevert, vertelt de koper of de elektriciteit in huis voldoet aan de actuele normen. Het mag zowel positief als negatief zijn. In het laatste geval zijn de kopers wel verplicht om de elektrische installatie binnen de achttien maanden na opmaak van het attest in orde brengen en laten herkeuren.

Informatie over de erfgoedwaarde

Als verkoper moet je melden of het pand beschermd is of voorkomt op een inventaris van onroerend erfgoed. Alle nodige info kan je hier terugvinden: www.inventaris.onroerenderfgoed.be.

Uittreksel kadaster en kadastraal plan

Je hebt ook een uittreksel uit het kadaster en een kadastraal plan nodig voor de verkoop. Je moet de koper volgende kadastrale perceelgegevens kunnen voorleggen: eigenaar, perceelnummer, bouwjaar, oppervlakte, aard van het pand en kadastraal inkomen. Je kan het uittreksel gemakkelijk via MyMinfin aanvragen bij de Federale Overheidsdienst Financiën.

Stedenbouwkundige informatie

Als verkoper moet je de koper informeren over verkavelingsvoorschriften, stedenbouwkundige vergunningen, voorkooprecht van andere partijen en eventuele bouwovertredingen. Om deze informatie te verzamelen, moet je een uittreksel van het vergunningen- en plannenregister bij je gemeente opvragen. Opgelet, want dit uittreksel mag op het moment van verkoop niet ouder zijn dan één jaar.

Keuringscertificaat stookolietank

Als je je woning nog met mazout verwarmt, moet je de stookolietank laten keuren door een expert. Je moet bij de verkoop immers een keuringscertificaat kunnen voorleggen waarin staat dat de stookolietank conform de wettelijke bepalingen is en niet voor bodemverontreiniging zal zorgen.

Gegevens mede-eigendom

Verkoop je een appartement, dan moet je nog enkele bijkomende documenten voorleggen:

  • De basisakte
  • De afrekening van de lasten (werkkapitaal en reservekapitaal)
  • Het proces-verbaal van de laatste drie algemene vergaderingen
  • Het reglement van mede-eigendom

In de meeste gevallen vraagt je notaris alle nodige documenten bij de syndicus op. Verblijft er op dit moment een huurder in je appartement? Dan moet je ook de huurovereenkomst, plaatsbeschrijving en het attest storting huurwaarborg aan de koper te bezorgen.

Postinterventiedossier

Als je je woning na mei 2001 met een aannemer hebt gebouwd of gerenoveerd, heb je een postinterventiedossier nodig. Dit dossier bevat alle technische gegevens over de structuren van het gebouw, hoe het is opgebouwd en welke materialen er gebruikt zijn. Voor de veiligheid en gezondheid van de mensen die in de toekomst aan het gebouw zullen werken, gaat het postinterventiedossier levenslang met het gebouw mee.

 Meer info over het postinterventiedossier vind je in onze blog.

Immo Selekt leidt de verkoop van vastgoed in Beveren in goede banen

Weet jij niet hoe te beginnen? Een vastgoedmakelaar zoals Immo Selekt helpt je graag met al het papierwerk. Wij weten wat je nodig hebt, waar je het kan aanvragen en wat de kosten zijn. Ons team van ervaren specialisten ontzorgt je volledig en leidt jouw verkoop in goede banen!

Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen. We bereiden samen de verkoop van je woning tot in de puntjes voor.

 

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.