Blog

Terug naar blog
blogPicture Enkel vernieuwde EPC’s nog geldig bij verkoop vanaf 2022

Enkel vernieuwde EPC’s nog geldig bij verkoop vanaf 2022

Ben jij van plan om binnenkort je woning te verkopen? Let dan goed op, want vanaf 1 januari 2022 is dat enkel mogelijk met een EPC dat is opgemaakt vanaf 1 januari 2019. Als je dus nog over een oude versie van het EPC beschikt, zal je voor de verkoop van je huis of appartement een nieuw moeten laten opmaken

Wat is een EPC?

Het EPC of energieprestatiecertificaat wordt gebruikt om de koper of huurder een duidelijk beeld te geven van het energieverbruik van de woning. Hoe lager de score, hoe minder energie nodig is om de woning te verwarmen en hoe beter de energieprestatie. Sinds 2019 steekt het EPC in een nieuw jasje. Zo kwam er het letterlabel van A+ tot F en werd nieuwe inhoud toegevoegd. In 2021 werden er ook nog eens twee financiële voordelen aan gekoppeld: het renteloze renovatiekrediet en de EPC-labelpremie. Om recht te hebben op (een van) beide premies had je reeds een EPC vanaf 2019 nodig.

Wat verandert er precies vanaf 1 januari 2022?

Normaal gezien blijft een EPC tien jaar geldig, maar vanaf 1 januari 2022 zal je je woning niet langer kunnen verkopen met een EPC van vóór 1 januari 2019. Heb je een ouder EPC? Dan zal je een nieuw moeten laten opmaken om de verkoop van je woning af te ronden. Ook als het compromis nog in 2021 getekend is, heb je een vernieuwd EPC nodig om de notariële akte in 2022 te verlijden.

Bij verhuur blijft een EPC van vóór 2019 wel nog gewoon bruikbaar.

Lees hier meer over de EPC-waarde van je woning. Heb je toch nog vragen of twijfels? Neem dan zeker contact met ons op en wij helpen je waar kan.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.