Blog

Terug naar blog
blogPicture Koop je vastgoed best privé of via je vennootschap?

Koop je vastgoed best privé of via je vennootschap?

Investeren in vastgoed is een grote stap, die wel wat keuzes met zich meebrengt. Koop je het pand beter privé of via je vennootschap? Beide opties hebben hun voor- en nadelen, zowel op fiscaal als financieel vlak. Lees onderstaande stappen, zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

Stap 1: Bepaal je project

Eerst en vooral is het belangrijk om na te denken waarvoor je het pand wil gebruiken. Wil je het pand bewonen, verhuren of als kantoor gebruiken? Wat is het doel van de vastgoedinvestering? Met die antwoorden kan je de juiste fiscale en financiële afwegingen maken.

Stap 2: Weeg de voordelen en nadelen met elkaar af

Als je een woning of eigendom privé aankoopt, dan gebruik je eigen middelen om het pand aan te schaffen. Je wordt zelf eigenaar en alle opbrengsten en kosten zijn voor jou. Als je vastgoed via een vennootschap koopt, staat het eigendom niet op jouw naam, maar op die van je vennootschap. Alle opbrengsten en kosten zijn dan ook voor de vennootschap.

Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van elke optie?

  • Gesplitste aankoop

Als je via je vennootschap koopt, moet je er later alsnog voor zorgen dat het naar je privévermogen overgeheveld wordt. Als je privé koopt, zit het daar meteen. Een tussenoplossing kan erin bestaan om het pand via een gesplitste aankoop te verwerven. Je koopt dan privé de naakte eigendom en via je vennootschap het vruchtgebruik. Als het vruchtgebruik afloopt, word je automatisch privé volle eigenaar.

  • Geen meerwaardebelasting bij verkoop van privépand

Wie een eigendom privé aankoopt, betaalt doorgaans geen meerwaardebelasting bij een latere verkoop. Koop je via je vennootschap, dan is een meerwaardebelasting wel van toepassing.

  • Geen belasting op huurinkomen bij privépand

Als je vastgoed privé aankoopt en dit verhuurt aan een persoon, dan is het huurinkomen niet belastbaar. Je wordt alleen belast op het geïndexeerde kadastraal inkomen verhoogd met 40 procent. Verhuur je aan een vennootschap, dan worden de werkelijke huurinkomsten belast. Bij een aankoop via een vennootschap, worden huurinkomsten altijd belast.

  • Aftrekbare kosten via vennootschap

Bij het aankopen van vastgoed krijg je te maken met veel extra kosten. Denk maar aan registratiekosten, notariskosten, verbouwings- en onderhoudskosten … Als je een pand via je vennootschap aankoopt, kan je al die kosten fiscaal inbrengen.

  • Voldoende kapitaal dankzij vennootschap

Vaak is het handig om vastgoed via de vennootschap te kopen, omdat het geld en de middelen daar sneller beschikbaar zijn.

Stap 3: Check je vennootschapsstructuur

Wanneer je vastgoed via je vennootschap wil kopen, check je best op voorhand of je vennootschapsstructuur geschikt is om te investeren in onroerend goed. De besloten vennootschap (BV) en naamloze vennootschap (NV) zijn het meest geschikt.

Stap 4: Aankoop financieren

Om de aankoop te financieren kan je als vennootschap een beroep doen op de liquiditeiten van de vennootschap en/of een lening. Privé gaat het om je spaargeld, eventueel aangevuld met een lening.

Laat je adviseren

Vastgoed kopen via je vennootschap kan een slimme en rendabele keuze zijn. Voordat je deze stap zet, is het belangrijk om je bewust te zijn van de vele factoren die hierbij komen kijken. Laat je daarom altijd adviseren door een expert, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen die past bij jouw specifieke situatie en toekomstplannen.

Op zoek naar een pand? Bekijk dan zeker ons aanbod te koop. Aarzel niet om contact met ons op te nemen bij vragen.

 

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.