Blog

Terug naar blog
blogPicture  Een huis kopen in enkele dagen tijd

Een huis kopen in enkele dagen tijd

Door attesten en gegevens te digitaliseren en te centraliseren, wil de overheid de verkoop van huizen in de toekomst in enkele dagen tijd afronden.

Een huis kopen in enkele dagen tijd......

Bij de aankoop van een woning komt heel wat administratie kijken, die een hoop tijd in beslag neemt. Zo duurt het, na de ondertekening van de compromis, gemiddeld een drie à viertal maanden vooraleer je de akte van je woning kan ondertekenen. Daar wil de Vlaamse Overheid met het project ‘Vastgoedinformatie’ verandering in brengen. De verkoop van een huis in een paar dagen afronden? Dat is het doel.

Digitalisering en centralisatie
Door de nodige attesten en gegevens te digitaliseren en te centraliseren in een grote databank wil de Vlaamse Overheid de aankoop van een huis, appartement of bouwgrond van enkele maanden naar enkele werkdagen terugschroeven. Vooraleer de akte ondertekend kan worden, moet de notaris namelijk heel wat attesten kunnen voorleggen: een bodemattest, EPC-attest, een geldige elektriciteitskeuring ... En dat duurt lang, want momenteel gebeuren veel van die aanvragen naar verschillende overheidsinstanties manueel en sta je zo enkele weken verder vóór het antwoord van elke instantie binnen is.

Lagere notariskosten?
De administratieve rompslomp houdt uiteraard verband met de notariskosten. Of die prijzen in de toekomst zullen dalen, hangt af van wat de overheid voor het digitaal opzoekwerk zal aanrekenen. Registratierechten zijn evenwel de grootste kost op de notarisfactuur en dat zal zeker zo blijven.

Maar …
De digitalisering is een stap in de goede richting, die het aan- en verkoopproces zonder twijfel zal versnellen. Maar … je moet nog steeds op een getekend compromis wachten vóór je kredietaanvraag bij de bank opgestart kan worden. Daarnaast zijn het vaak de betrokken partijen zelf die graag nog enkele maanden wachten. Bij de kopers is dat bijvoorbeeld om de verhuizing goed voor te kunnen bereiden, bij verkopers omdat hun nieuwe woning nog niet beschikbaar is.

Heb je nog vragen over het verloop van een aankoopproces? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Bekijk ook zeker ons aanbod aan panden te koop.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.