Blog

Terug naar blog
blogPicture Postinterventiedossier is essentieel bij de verkoop van je woning

Postinterventiedossier is essentieel bij de verkoop van je woning

postinterventiedossier van je huis of appartement. Dat dossier moet gedurende de volledige levensduur bij het gebouw blijven en is dus essentieel voor de verkoop. Alles wat je moet weten over het postinterventiedossier lees je in dit artikel.

Wat is een postinterventiedossier?

Het postinterventiedossier of PID is het geheel van documenten en informatie, waarmee de koper de woning bouwkundig kan ontleden. Het bevat alle elementen die nodig zijn om op een veilige manier werkzaamheden uit te voeren. Denk daarbij aan onderhoud, herstellingen, verbouwingen en sloopwerk. Aan de hand van het PID weten de nieuwe eigenaar, architect en aannemer wat de structuur van het gebouw is, waar de leidingen lopen en welke materialen er gebruikt zijn.

 

Inhoud van het postinterventiedossier

Het PID moet enkele zaken bevatten:

  • Namen en contactgegevens van de betrokken architect, veiligheidscoördinator en aannemers
  • Plannen en tekeningen van de structuur van het gebouw en de technische installaties (cv, sanitair, elektriciteit…)
  • Aanduidingen van nutsleidingen (water, gas, elektriciteit, ventilatie…) en verborgen gevaren
  • Instructies voor onderhoud, herstelling, verbouwing en ontmanteling van het gebouw en de technische installaties
  • Lastenboek, waarin alle gebruikte materialen staan
  • Eventuele aankoopfacturen en garantiebewijzen

Nieuwe werken moeten steeds in het PID aangevuld worden en ook wijzigingen moeten duidelijk aangeduid worden.

 

Je hebt geen postinterventiedossier, wat nu?

Als je niet over een postinterventiedossier beschikt, omdat het nooit eerder is opgemaakt of omdat het verloren is gegaan, zal je het dossier als verkoper moeten laten opmaken door een architect of veiligheidscoördinator. De kosten zijn dan uiteraard voor jou. De deadline daarbij is het verlijden van de verkoopakte.

 

Let wel, die verplichting geldt enkel voor woningen of appartementen die na 1 mei 2001 gebouwd zijn of waar sinds die datum werken aan zijn uitgevoerd door een aannemer. Als er voor het laatst aan het gebouw gewerkt is vóór 1 mei 2001 en er bijgevolg geen PID voorhanden is, dan kan de verkoop ook zonder doorgaan.

 

Heb je vragen over het postinterventiedossier? Wil je je woning verkopen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.