Blog

Terug naar blog
blogPicture Alles wat je moet weten over een overbruggingskrediet

Alles wat je moet weten over een overbruggingskrediet

Je hebt je droomwoning gevonden, maar je huidige woning is nog niet verkocht. Je wil die woning natuurlijk niet mislopen, omdat je moet wachten op het geld van de verkoop. Hoe kan je de periode tussen de verkoop en aankoop financieel overbruggen? Een overbruggingskrediet helpt je uit de nood.

Wat is een overbruggingskrediet?

Als je als eigenaar van een woning een nieuw huis wil kopen, gebruik je in de meeste gevallen het geld van de verkoop om de aankoopprijs van de nieuwe woning te betalen. Eventueel sluit je daarbovenop een nieuwe hypotheeklening af om de meerwaarde te financieren. Maar wat als de verkoop van je huidige woning maar niet rond raakt en je dus nog niet over de nodige financiële middelen beschikt om die nieuwe woning te kopen? Een overbruggingskrediet vangt het cashtekort op. De bank legt tijdelijk het geld op tafel dat vrijkomt bij de verkoop van je huis. De lening overbrugt dus de periode tussen het moment waarop je je nieuwe woning aankoopt en het moment waarop je het geld van de verkoop van je oude woning ontvangt.

Overbruggingskrediet op maat van jouw noden en wensen

Met een overbruggingskrediet heb je veel mogelijkheden. Je stemt de looptijd en het bedrag helemaal af op je noden en wensen, al kan je nooit meer lenen dan de geschatte waarde van de woning die je verkoopt. Een overbruggingskrediet is een lening voor een korte termijn, gangbare looptijden zijn 12, 24 of 36 maanden. Tijdens de looptijd ben je zeker van een vaste rente, houd rekening met een interest van zo’n 2 à 4%. Wat als je woning nu niet verkocht raakt voor de vervaldatum? Dan kan je je bank om een verlenging van je overbruggingskrediet vragen. Vaak gaat dat wel gepaard met nieuwe onderhandelingen en mogelijk een hogere rentevoet. Je kiest dus best van bij het begin voor een voldoende lange looptijd.

De voordelen van een overbruggingskrediet

Een overbruggingskrediet biedt je tal van voordelen:

  • De lening geeft je financiële ademruimte, zodat je kan wachten met verkopen tot je een mooi bod krijgt. Je staat dus niet onder druk om tegen een lagere prijs te verkopen.
  • Tijdens de looptijd van je overbruggingskrediet los je alleen de rente af op het opgenomen geldbedrag. Je hoeft geen kapitaal af te lossen. Dat doe je pas wanneer je huis verkocht is.
  • De rente van het overbruggingskrediet is fiscaal aftrekbaar.

De nadelen van een overbruggingskrediet

Toch zijn er ook enkele nadelen aan verbonden:

  • De rentevoet van een overbruggingskrediet ligt vaak hoger dan de rente van een traditionele hypotheeklening.
  • Je bent verplicht om je overbruggingskrediet af te sluiten bij de bank of kredietverstrekker waar je je hypotheek op je nieuwe woning hebt lopen.
  • De lening dient om een korte periode te overbruggen. Maar je kiest je looptijd best wel voldoende lang, om niet teveel onder druk te komen.

Overbruggingskrediet ook handig bij een scheiding of erfenis

Niet alleen bij de klassieke aan- en verkoop van woningen wordt een overbruggingskrediet gebruikt. Ook wanneer je ingeval van een scheiding je partner wil uitkopen of bij een erfenis andere erfgenamen, kan een overbruggingskrediet goed van pas komen.

 

Wil je je oude woning verkopen? Doe dan beroep op de ervaring en expertise van Immo Selekt. Onze specialisten komen bij je langs voor een gratis schatting, zodat je woning aan een juiste prijs op de markt komt. Neem dus snel contact met ons op.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.