Blog

Terug naar blog
blogPicture Opbrengsteigendom verkopen

Opbrengsteigendom verkopen

Ben jij het verhuren beu? Heb je geen zin meer in de administratieve rompslomp? Of heb je een nieuwe investering op het oog? Dan is het tijd om je opbrengsteigendom te verkopen. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten om je pand op het juiste moment en op de juiste manier te verkopen.

Wacht idealiter vijf jaar met verkopen

Vooraleer je je opbrengsteigendom te koop zet, kijk je best naar de datum op de aankoop- en verkoopakte. De termijn waarbinnen je het pand opnieuw verkoopt, heeft namelijk invloed op twee belastingen: de registratiebelasting en de meerwaardebelasting.

  • Registratiebelasting

Verkoop je je opbrengsteigendom binnen de twee jaar, dan kan je drie vijfde van de registratierechten die je bij de aankoop betaalde, recupereren. Deze regeling geldt wel alleen als je 10% registratiebelasting betaalde. Was dat niet het geval? Dan moet je eerst de aanvullende registratierechten betalen, vooraleer je een terugbetaling kan aanvragen.

  • Meerwaardebelasting

Wie zijn opbrengsteigendom binnen de vijf jaar verkoopt, moet een meerwaardebelasting van 16,5% plus gemeentebelasting betalen op het verschil tussen de aankoop- en verkoopprijs. Er worden wel een aantal kosten gecompenseerd, zoals de prijs van eventuele werken, een kostenpercentage van 25% en 5% per verlopen jaar sinds de aankoop.

 

Conclusie: als je kan wachten tot er vijf jaar is verstreken sinds de aankoop, dan is dat zonder twijfel de voordeligste oplossing. Anders doe je er goed aan om het opbrengsteigendom al binnen de twee jaar te verkopen.

 

Appartementsblok als geheel of als aparte appartementen verkopen?
Als eigenaar van een appartementsblok, kies je bij verkoop of je het gebouw in zijn geheel wilt verkopen of dat je elk appartement apart verkoopt. Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen. Als je per appartement verkoopt, brengt je dat gemiddeld 5-20% meer op. Het nadeel én meteen ook de moeilijkheid is dat de individuele verkoop heel wat meer voeten in de aarde heeft. Voor elk appartement moet je telkens een koper zoeken, moet er een verkoopovereenkomst ondertekend worden en moet het hypothecair krediet goedgekeurd worden. De doorlooptijd is dus langer dan wanneer je het gebouw in zijn geheel verkoopt. Is het gebouw in goede staat en lopen de huurcontracten nog enkele jaren door? Dan is het slim om het appartementsblok in zijn totaliteit te verkopen.

 

Informeer je huurders en kandidaat-kopers

Heb je de knoop doorgehakt om te verkopen? Breng dan zeker de huurders op de hoogte. Een open en transparante communicatie maakt het makkelijker om tijdstippen voor bezichtigingen af te spreken. In se verandert er voor de huurders eigenlijk niets, want de koper is verplicht om de bestaande huurovereenkomst over te nemen.

 

Als verkoper ben je bovendien verplicht om kandidaat-kopers te informeren over lopende huurcontracten, want zoals we hierboven reeds vermelden: verkoop breekt geen huurcontract. Voor veel investeerders is het trouwens een meerwaarde als het pand al verhuurd is, ze zijn immers vanaf de eerste maand zeker van huurinkomsten.

 

Ben jij nog op zoek naar het ideale opbrengsteigendom? Neem dan zeker een kijkje in ons uitgebreid aanbod. En ook voor de verkoop van je opbrengsteigendom kan je op Immo Selekt rekenen. Neem zeker contact met ons op om een afspraak te maken.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.