Blog

Terug naar blog
blogPicture Nieuwe renovatieverplichtingen in Vlaanderen

Nieuwe renovatieverplichtingen in Vlaanderen

De Vlaamse overheid heeft enkele nieuwe renovatieverplichtingen opgelegd voor niet-residentiële gebouwen én particuliere woningen. Maar hoe zit de vork juist in de steel? Met dit artikel ben je weer helemaal mee met de renovatiewetgeving.

Niet-residentiële gebouwen

Vanaf 1 januari 2022 geldt er een renovatieverplichting voor bedrijfs- en kantoorgebouwen met een nieuwe eigenaar. Verlijdt de akte vanaf 1 januari 2022? Dan moet de eigenaar binnen de vijf jaar aan vier energiebesparende maatregelen voldoen:

  1. Dakisolatie

Het dak moet minimaal geïsoleerd worden.

  1. Beglazing

Enkel glas moet je vervangen door hoogrendementsbeglazing.

  1. Verwarmingsinstallaties

Verwarmingsinstallaties die ouder zijn dan vijftien jaar moeten vernieuwd worden. Is er een aardgasnet beschikbaar? Dan ben je verplicht daarop aan te sluiten en mag je geen nieuwe stookolieketel plaatsen.

  1. Koelinstallaties

Oude koelinstallaties moeten vernieuwd worden.

Bovendien moet een klein niet-residentieel gebouw (tot 500 m²) binnen de vijf jaar een energielabel C of beter behalen. Grote niet-residentiële gebouwen (vanaf 500 m²) moeten binnen de vijf jaar voorzien in een minimumaandeel van 5% hernieuwbare energie.

Particuliere woningen

Voor particuliere woningen gelden er andere regels, die ook pas later ingaan. Wie vanaf 2023 een woning met energielabel E of slechter koopt, zal die binnen de vijf jaar moeten renoveren om een energielabel D of beter te behalen. Voor nieuwbouwwoningen is het vanaf 2023 verplicht om met een hybride warmtepomp te verwarmen (een pomp die op gas en elektriciteit werkt). En vanaf 2026 ten slotte is het verboden om nieuwbouwwoningen op aardgas aan te sluiten.

Heb je vragen over de renovatieverplichtingen in Vlaanderen? Neem dan zeker contact met ons op.

Ben je nog op zoek naar een nieuwe thuis? Neem dan zeker een kijkje in ons aanbod. Je vindt er zowel woningen die een grondige energierenovatie nodig hebben als woningen die nu al een gunstig energiecertificaat hebben.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.