Blog

Terug naar blog
blogPicture Nieuwe regels voor rookmelders sinds 1 januari 2020

Nieuwe regels voor rookmelders sinds 1 januari 2020

Sinds 1 januari 2020 dienen alle woningen in Vlaanderen te beschikken over rookmelders of een branddetectiesysteem. Dit geldt niet alleen voor huurwoningen, maar ook als de eigenaar zelf het pand bewoont.

Wat zegt de regelgeving inzake rookmelders concreet?

  • In een woning moet op elke verdieping minstens één rookmelder geplaatst zijn.
  • Bij kamerwoningen (bv. studentenkoten) moet daarnaast in elke kamer in een rookmelder voorzien zijn.
  • Kelders en zolders die rechtstreeks toegankelijk zijn of waarin zich een technische installatie bevindt, dienen eveneens een rookmelder te hebben.

 

Rookmelders in huurwoningen: wie doet wat?

Bij huurwoningen staat de verhuurder in voor de aankoop en plaatsing van de rookmelders. De huurder moet de batterijen vervangen als deze leeg zijn.

 

Wat als je de wetgeving niet naleeft?

Dan wordt de woning als niet-conform beschouwd, waardoor de verhuurder geen conformiteitsattest zal krijgen. Het louter ontbreken van rookmelders zal, binnen de administratieve procedure tot ongeschikt- en onbewoonbaarverklaring, aanleiding geven tot een opmerking in het technisch verslag. Het is niet zo dat de woning, louter doordat er onvoldoende rookmelders geplaatst werden, ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaard zal worden.

 

Wil je meer weten over je verplichtingen als verhuurder? Neem dan contact op met ons.

 

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.