Blog

Terug naar blog
blogPicture Lagere dossierkosten bij woonkrediet vanaf 1 januari 2024

Lagere dossierkosten bij woonkrediet vanaf 1 januari 2024

Een hypothecair krediet afsluiten om je vastgoedaankoop te financieren, wordt vanaf 2024 goedkoper. Voor je hypothecaire lening zal je vanaf dan maximaal 350 euro in plaats van 500 euro aan dossierkosten moeten betalen.

Maximaal 350 euro dossierkosten

Wie een woning koopt, bouwt of renoveert passeert meestal langs de bank voor de financiering van zijn project. Een bankmedewerker gaat voor jou op zoek naar de meest gunstige rente voor je woonkrediet. Daarvoor rekent de bank een administratieve kost, ook wel de dossierkosten genoemd. Het maximale bedrag dat ze daarvoor kunnen vragen, is wettelijk begrensd. Tot het einde van 2023 ligt de kostprijs op maximaal 500 euro, vanaf 1 januari 2024 zal je maximaal 350 euro voor je dossierkosten betalen. Vastgoed kopen wordt dus iets goedkoper.

Ook minder dossierkosten bij herfinanciering

Vraag je een herfinanciering van je bestaande lening? Ook dan zal je vanaf 2024 minder moeten betalen. De dossierkosten van een herfinanciering mogen maximaal de helft van de aanvraagkosten voor een nieuw contract bedragen. Het plafond ligt vanaf 1 januari dus op 175 euro. Voorwaarde hier is wel dat je dit bij dezelfde kredietinstelling doet als waar je huidige lening loopt. Voor een overbruggingskrediet blijft de maximale kostprijs voor dossierkosten 300 euro. Combineer je een overbruggingskrediet met een hypothecaire lening? Dan betaal je voortaan maximaal 650 euro.

Ben jij nog op zoek naar een nieuwe thuis of een interessante investering? Neem dan zeker een kijkje in ons aanbod. Vragen? Contacteer ons dan, wij helpen je met plezier verder.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.