Blog

Terug naar blog
blogPicture Zo maak je je woning kidsproof

Zo maak je je woning kidsproof

Je huis leuk inrichten en er tegelijk kleine kinderen in laten rondlopen, is vaak geen ideale combinatie. Om ongevallen te voorkomen en je mooiste en duurste spullen voor je kleine, lieve monsters te beschermen, maak je jouw huis best kidsproof te maken. Maar hoe doe je dat, een huis kindvriendelijk maken?

Er zijn 10 basisregels die je altijd in je achterhoofd moet houden:

1. Geef de voorkeur aan ronde salon- en keukentafels of zorg voor tafelhoekbeschermers. Zo vermijd je regelmatige ritjes naar de spoed.

2. Een trap is een ideale speeltuin, maar een ongelukje is snel gebeurd. Om dat te vermijden, zet je best zowel boven als beneden een kinderhekje, dat je kids zonder hulp van een volwassene niet open krijgen.

3. Zet alles waarvan je niet wil dat je kind het in zijn/haar mond stopt of krijgt, voldoende hoog of sluit het af met een kinderslot. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen en schoonmaakproducten.

4. Stopcontacten zijn voor kinderen heel aantrekkelijk om hun kleine vingers in te steken. Je wilt natuurlijk niet meemaken dat je kind geëlektrocuteerd wordt en daarom plaats je best opzetplaatjes voor alle stopcontacten in huis.

5. Het liefste wat kinderen doen, is knutselen. Met verf, plasticine, stiften, stempels … Je kan het rijtje vast zelf nog verder aanvullen. Maar wat kinderen nog leuker vinden, is na afloop hun vuile handjes op de muur, de gordijnen, de zetel of de stoelen zetten. Denk vooraleer je meubels koopt, na over hoe gemakkelijk je ze kan wassen of afkuisen. Geloof ons, dat zal je heel wat tijd, moeite, stress en geld besparen.

6. Een kookvuur installeer je best voldoende hoog zodat kinderen niet met hun handen aan de vuren kunnen. Nog een tip is om een kinderslot op het vuur te installeren, en dat dan ook effectief te gebruiken.

7. Om te zorgen dat kinderen niet uitschuiven in bad, in de douche of in de badkamer, doe je er goed aan om enkele antislipmatten te leggen.

8. Leuk zo’n volle boekenkast in huis hebben, iets minder leuk als ze op het hoofd van je kind terecht komt, nadat die de boekenkast voor een klimrek aanzag. Dat kan je gemakkelijk voorkomen door je kasten aan de muur vast te maken.

9. Voorzie voldoende opbergruimte. Een kind brengt nu eenmaal heel wat rommel met zich mee en de meeste ouders laten dat liever niet 24/7 in de woonkamer rond slingeren. Veel opbergruimte in huis hebben, is dus een echte must. Een tip: koop multifunctionele meubels, die voorzien naast hun primaire doel ook extra (soms geheime) opbergruimte. En zo bespaar je weer wat ruimte.

10. En nog een laatste tip van ons voor jou. Ja, ook planten kunnen giftig zijn! Kijk dus zeker goed na of de planten die bij jou in huis staan, gevaarlijk kunnen zijn voor kinderen (en voor jezelf).

Trendy én veilig
Kinderen in huis hebben, wil niet zeggen dat je geen leuke accessoires meer kan toevoegen aan je interieur. Houd alleen steeds in gedachten wat er kan gebeuren als je kind het voorwerp te pakken krijgt. Als je nog maar kippenvel krijgt bij de idee alleen al, zet je het voorwerp best op een plaats waar je kind er zeker niet bij kan.

Kids will be kids
Vergeet ten slotte niet dat het kinderen zijn en dat ze de kans moeten krijgen om te spelen en te ontdekken. Scandinavische sobere en strakke designs kunnen dan wel heel mooi en hip zijn, kleine kinderen hebben er niks aan. Fleur je huis op met kleurige accenten, leuke vormen en zachte stofjes zodat ze geprikkeld en gestimuleerd worden.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.