5 tips om te investeren in een woning met een laag EPC
Het EPC of energieprestatiecertificaat is een belangrijk begrip in de vastgoedwereld en geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Ben jij van plan om te investeren in een woning met een laag EPC-label? Dan weet je best op voorhand waaraan je begint. Met deze vijf tips investeer je zonder zorgen in een energieverslindende woning.
Tip 1: Check het EPC-rapport
Het EPC geeft de energiezuinigheid van de woning een score tussen A en F. Een label A is voor energiezuinige woningen en F voor energieverslindende woningen. Naast het EPC-label is ook het EPC-rapport een belangrijke bron van informatie. Het huidige energieverbruik van de woning staat er beschreven. Daarnaast bevat het ook een gedetailleerd overzicht en prijsindicatie van aanbevelingen om de woning energiezuiniger te maken.
Tip 2: Neem een professional mee
Wanneer je een woning aankoopt, kan het handig zijn om de hulp in te schakelen van een deskundige zoals een aannemer, architect of vastgoedspecialist. Hij of zij zal je begeleiden tijdens de bezichtiging.
Dankzij hun kennis en ervaring geeft een professional je een duidelijk inzicht in de staat van de woning en eventuele noodzakelijke renovatiewerken. Dat bespaart je niet alleen tijd en geld, maar voorkomt ook dat je voor onaangename verrassingen komt te staan na de aankoop. Een slimme investering dus!
Tip 3: Vraag vóór de aankoop offertes op
Merk je dat de woning al een tijdje te koop staat en dat er weinig geïnteresseerden zijn? Neem dan vóór de aankoop even de tijd om offertes voor de renovatiewerken op te vragen. Zorg ervoor dat je voldoende informatie geeft, zodat aannemers een nauwkeurige inschatting kunnen maken van de werken, het kostenplaatje en de timing.
Die info kan je helpen om te beslissen of de vraagprijs realistisch is en of je een bod zal doen
Tip 4: Zoek uit of je recht hebt op premies
Als je wil renoveren, heb je vaak recht op een premie van de overheid.
- EPC-Labelpremie
Wil je jouw woning met een slecht EPC-label grondig renoveren? Dan kan je een beroep doen op de EPC-Labelpremie. Het premiebedrag is afhankelijk van het huidige label en het beoogde label na de renovatie. Let wel, vanaf 1 januari 2025 valt deze premie ook onder Mijn VerbouwPremie. Vanaf dan is je inkomen bepalend voor het bedrag.
- Mijn VerbouwPremie
Mijn VerbouwPremie bundelt alle overkoepelende renovatiepremies en energiepremies. Je hebt recht op deze premie als je grondige, energetische verbouwingen wil uitvoeren. Denk maar aan de renovatie van vloeren, muren of daken. Het bedrag dat je van de overheid terugkrijgt is inkomensgerelateerd.
- Rentesubsidie
Kocht je sinds 2023 een woning met een slechte energieprestatie? Renoveer je dat grondig binnen de vijf jaar? Dan kan je voor de financiering van de werken een renovatiekrediet aangaan bij de bank. Hoe energiezuiniger je je woning renoveert, hoe groter de rentesubsidie is.
Tip 5: Stel een renovatiebudget op
Een goed doordacht renovatiebudget is cruciaal wanneer je investeert in een energieverslindende woning. Dit bedrag moet realistisch zijn en rekening houden met zowel directe kosten als bijkomende uitgaven. Bouw zeker een buffer in, waarmee je onvoorziene uitgaven tijdens de renovatie kan betalen.
Daarnaast kan je overwegen om zelf een deel van de renovatiewerkzaamheden uit te voeren om de kosten te drukken. Vraag ook zeker vrienden en familie om hulp. Vaak is er wel een handige Harry of Henriëtte in je omgeving die met plezier een handje toesteekt.
Heb je nog vragen over het EPC? Neem dan zeker contact met ons op. Wij helpen je graag verder.
Ben je op zoek naar een woning om grondig te renoveren? Bekijk dan zeker ons aanbod.