Blog

Terug naar blog
blogPicture Investeren in vastgoed: hoe pak je dat slim aan?

Investeren in vastgoed: hoe pak je dat slim aan?

Vastgoed kopen om te verhuren is een van de beste manieren om je spaargeld te laten renderen. Maar dat rendement komt natuurlijk niet vanzelf. Je moet goed nadenken over de aankoop en vervolgens ook een efficiënt doordacht beheer hanteren. Ben jij op zoek naar je eerste opbrengsteigendom? Lees dan snel dit artikel en ontdek hoe je investeren in vastgoed het slimst aanpakt.

Vastgoed is stabiele investering

Al je geld op een spaarboekje laten staan, brengt vandaag de dag niets op. Wil jij je geld laten renderen? Dan is een vastgoedinvestering de ideale oplossing. Een opbrengsteigendom biedt je een drievoudig rendement: een huurrendement, fiscaal rendement en meerwaarderendement bij verkoop. Bij een slimme, doordachte aankoop is het een stabiele investering die je op lange termijn hoge opbrengsten kan opleveren.

 

Slimme aankoop is essentieel voor rendement

Maar wat verstaan we juist onder een slimme aankoop?

  • Interessante locatie

Appartementen of huizen met een aantrekkelijke locatie brengen meer op, omdat ze meer gegeerd zijn. Huurders willen immers aangenaam wonen, werken en winkelen in en rondom hun nieuwe thuis. Daarvoor kijken ze naar enkele belangrijke troeven: openbaar vervoer, scholen, winkels, parkeermogelijkheid en groen in de buurt… Zo is een pand in of rond een centrumstad interessanter dan een pand op een afgelegen locatie. Vooraleer je koopt, analyseer je dus best de buurt grondig en vraag je na welke toekomstplannen er op tafel liggen.

  • Het perfecte pand

Ook het type pand dat je kiest, is van groot belang voor je opbrengsten. Ga je voor een appartement, (assistentie)woning of studentenkot? Nieuwbouw of te renoveren? Weeg je opties goed tegen elkaar af. Zo is een nieuwbouw instapklaar en volledig afgewerkt. Je kan een hogere huurprijs vragen, de verhuur zal waarschijnlijk vlotter verlopen én je kan terugvallen op de tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer of projectontwikkelaar. Als je een te renoveren pand wilt kopen, moet je op voorhand goed nadenken over de te verwachten kosten om te kijken of de belegging voldoet aan het beoogde rendement.

  • Slimme doelgroepkeuze

Wil jij studenten of net-afgestudeerden als huurders? Of ga je toch eerder voor een jong koppel, een gezin of ouderen? Kies je doelgroep en ga op zoek naar een opbrengsteigendom dat zij zouden willen huren. Je doelgroep beslist welk type pand en welke locatie het interessantst is.

 

Denk aan de kosten

Als je het slim aanpakt, kan je een mooi rendement uit je vastgoedinvestering halen. Maar je hebt natuurlijk niet alleen maar inkomsten, je moet ook rekening houden met allerlei (on)kosten die je doorheen de jaren dient te betalen. Denk aan:

  • Aankoopkosten: registratierechten, notariskosten en btw
  • Aflossingen van je lening
  • Verzekeringspremies
  • Onroerende voorheffing
  • Onderhoudskosten
  • Beheerskosten

 

Om alle kosten te recupereren, moet je je opbrengsteigendom minstens vijf jaar verhuren. Wil je geen kat in een zak kopen? Dan doe je best vóór de aankoop van een pand alle nodige berekeningen om te weten te komen of de woning je het gewenste rendement kan opleveren. Als de berekeningen aantonen dat er te veel kosten en te weinig inkomsten zullen zijn, dan laat je het pand links liggen en zoek je verder naar jouw ideale vastgoedinvestering.

 

Doe het niet allemaal zelf

Als je alles zelf wil doen, kruipt er heel wat tijd en energie in je vastgoedinvestering. Je moet allereerst een goed pand zoeken dat je het rendement geeft dat je voor ogen hebt. Vervolgens moet je op zoek naar een huurder, moet je steeds klaar staan om eventuele problemen op te lossen, betalingen controleren, de indexatie van de huurprijs doorrekenen… Je taken als verhuurder stopt nooit. Wij hebben goed nieuws voor jou. Immo Selekt beheert je vastgoedbelegging voor jou. Wij hebben kennis van zaken en adviseren je over elk facet van je investering. We ontzorgen je volledig, zodat jij de nodige gemoedsrust hebt.

 

Ben jij nog op zoek naar een opbrengsteigendom? Of wil jij het pand via een immokantoor verhuren? Neem dan contact met ons op. Samen bekijken we wat Immo Selekt voor jouw vastgoedproject kan betekenen.

 

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.