Blog

Terug naar blog
blogPicture Waarop moet je zeker letten als je wilt investeren in een opbrengsteigendom?

Waarop moet je zeker letten als je wilt investeren in een opbrengsteigendom?

Vastgoed kopen en vervolgens verhuren kan een zeer interessante investering zijn. Maar waar moet je op letten als je een keuze maakt?

Is je hypothecair krediet aanvaard?
De laatste jaren wordt het steeds moeilijker om een hypothecaire lening van de bank te krijgen. De voorwaarden zijn enorm strikt, zeker als het gaat om kredieten voor de aankoop van een opbrengsteigendom. Op tijd met de bank(en) gaan praten, is dus key, want de kans dat je dossier door een bank geweigerd wordt, is niet ondenkbaar. Laat ook zeker een opschortende clausule in de compromis opnemen, zodat je onder de aankoop uit kunt als je geen lening krijgt.

Maak realistische plannen
Koop je een opbrengstdomein met een specifiek doel voor ogen? Wil je bijvoorbeeld een groot huis gaan inrichten als studentenkoten of aparte appartementen? Kijk dan op voorhand zeker goed na of dat zo maar kan onder de huidige stedenbouwkundige voorschriften en pas je plannen eventueel aan.

Los je lening af met de huurinkomsten
Je zou geen opbrengsteigendom aankopen, als je er geen rendement uit wilt halen. Ideaal gezien kan je je maandelijkse aflossing betalen met de huurinkomsten. Houd er ook rekening mee dat er waarschijnlijk wel periodes zullen zijn waarin je geen huurder hebt. Een extra marge inbouwen, is dus zeker een goed idee.

Is je project in lijn met je budget?
Je wilt het niet voorhebben dat je een te hoge huurprijs moet vragen, doordat je te veel geld bij de bank hebt moeten lenen. Zo zal je heel wat potentiële huurders mislopen en staat je mooie project misschien gewoon een hele tijd leeg. Het is daarom zinvoller om te wachten tot een betaalbaar pand je weg kruist, dan al je geld te investeren in een exclusief project waar niemand de huurprijs van zal kunnen betalen.

Houd steeds in het achterhoofd dat er bij de aankoop van vastgoed heel wat extra kosten komen kijken: notariskosten, btw, registratierechten… En ook de fiscus moet er natuurlijk zijn boterham aan verdienen.

Wordt het pand momenteel al verhuurd?
Als het pand vandaag al verhuurd wordt, vergeet dan zeker de huurcontracten niet op te vragen. Daar kan je heel wat belangrijke info in terugvinden die je keuze zeker kan beïnvloeden. Betalen de huurders wel tijdig en correct? Is de huurovereenkomst wel geregistreerd?

Is er een vastgoedmakelaar die de verkoop regelt?
Als een makelaar de verkoop regelt, dan kan je al je vragen rechtstreeks aan hem of haar stellen. Koop je rechtstreeks van de eigenaar, laat het pand dan eerst grondig checken door een specialist. Ga zeker na of het wel aan de veiligheids- en isolatienormen voldoet.

Staat het pand te koop aan de juiste prijs?
Je wilt natuurlijk niet duizenden euro’s te veel betalen voor een woning. Als je niet zeker bent of de vraagprijs correct is, schakel dan de hulp van een schatter in. Die weet je te zeggen of de gevraagde prijs al dan niet redelijk is.

De ligging is cruciaal
Je zal het wel al vaak gehoord hebben, maar het is zo belangrijk dat wij het hier toch ook nog even herhalen. De ligging van de woning die je wil verhuren, betekent alles! Een woning in een hippe, bruisende en centraal gelegen wijk zal een pak rendabeler zijn dan een woning in een klein afgelegen dorp. Check dus vooraf of de buurt waar je wil kopen interessant genoeg is om voldoende potentiële huurders aan te trekken.

Ontdek onze opbrengsteigendommen hier.

 

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.