Blog

Terug naar blog
blogPicture Efficiënt op huizenjacht

Efficiënt op huizenjacht

Je hebt plannen om een huis of appartement te kopen. Tijd om aan de huizenjacht te beginnen! Immosites afstruinen, bezichtigingen plannen, een bod doen… Er komt heel wat bij kijken. Wij geven je alvast enkele tips om efficiënt aan te slag te gaan, zowel tijdens de voorbereiding als de bezichtiging.

Weet hoeveel je kan lenen

Vooraleer je de huizenjacht begint, breng je best een bezoekje aan de bank. Die vertelt je hoeveel je maximaal kan lenen. Zo weet je precies voor welke woningen je kan bieden, hoeveel je eigen inbreng bedraagt en wat je maandelijks zult moeten terugbetalen. Het is ook altijd een slim idee om de tarieven voor je hypothecaire lening bij verschillende banken te vergelijken. Zo kan je kiezen voor de bank die je de aantrekkelijkste voorwaarden biedt.

Neem een vastgoedmakelaar onder de arm

Schakel je de hulp van een makelaar zoals Immo Selekt in, dan brengen wij je steeds als eerste op de hoogte van nieuwe woningen in onze portefeuille. Zo kan je andere potentiële kopers voor zijn en als eerste een bod op jouw droomhuis uitbrengen. We staan je tijdens het volledige koopproces bij, ook bij de volledige administratie. Jij hoeft dus niet zelf alle attesten en paperassen zelf uit te pluizen.

Locatie is key

De ligging is allesbepalend. Denk op voorhand goed na over waar je nieuwe woonst moet liggen. Ga je met de auto naar het werk? Dan heb je verbindingswegen dichtbij nodig om vlot op je bestemming te raken. Neem je vaak de trein? Check dan of er een station in de buurt is. Met kinderen kijk je best ook naar school- en opvangmogelijkheden en voor honden is groen in de omgeving altijd een plus. Een tool die de locatie van een woning op een objectieve manier beoordeelt is de mobiscore. Hoe hoger die score, hoe meer nuttige voorzieningen direct bij jou in de buurt liggen.

Schrijf je wensen neer

Stel een checklist op met alle elementen waaraan een woning volgens jou echt moet voldoen. Bovenaan plaats je de dealbreakers, onderaan de punten die het minst de doorslag zullen geven. Denk aan een tuin, terras, het aantal slaapkamers, parkeerplek, berging… Zie jij renovatiewerken zitten of ben je op zoek naar een instapklare woning? Wees streng in de opvolging van dit lijstje. Enkel zo koop je een woning die volledig bij je past. Een moodboard helpt je uit te pluizen waar je nu precies naar op zoek bent. Pinteresten maar!

Ga voor energiezuinig

Nog een belangrijk aandachtspunt is de EPC-score van je toekomstige woning. De overheid verstrengt beetje bij beetje de regels omtrent het energieverbruik van woningen: hoe lager de EPC-waarde van je woning, hoe futureproof die dus is. Je zal dan ook minder energiekosten moeten betalen. Je kan natuurlijk altijd zelf aan de slag om een slechte score omhoog te krikken. Hou er ook rekening mee dat je, als je de woning wilt verhuren, aan bepaalde energie- en isolatienormen zult moeten voldoen.

Op bezichtiging

Heb je een afspraak gemaakt om een pand te bezichtigen? Dan geven we je hier nog enkele tips, zodat je zeker geen kat in een zak koopt.

  • Controleer de staat van de woning

Kijk uit naar vochtplekken, ramen en deuren die niet goed sluiten en andere mankementjes in het huis of appartement. Zo krijg je een volledig zicht op alle kosten die je nog moet maken vooraleer je in de woning kan trekken.

  • Laat je niet leiden door emoties

Je komt ergens binnen en ziet jezelf er meteen wonen. Dat is een dikke plus natuurlijk, maar let wel op dat je je kritische blik niet verliest. Kijk nog steeds goed rond en stel de juiste vragen.

  • Laat je niet afleiden door de inrichting

De stijl van de huidige eigenaar kan helemaal niet je ding zijn. De kunst is om daar tijdens een bezichtiging door te kijken. Probeer je de kamers voor te stellen alsof ze leeg zouden zijn en oordeel dan.

  • Ga verschillende keren op bezoek

Als het mogelijk is, bezoek het pand dan zeker een tweede keer. Je krijgt dan misschien een heel andere indruk en merkt vast en zeker nieuwe dingen op.

  • Neem een expert mee

Heb je een familielid of vriend die ervaring heeft in de vastgoed- of bouwsector? Neem die dan mee tijdens de bezichtiging. Een extra kritische blik helpt je zeker verder.

 

Ben jij klaar om aan je huizenjacht te beginnen? Laat je wensen en e-mailadres dan hier achter. Telkens er een pand in ons aanbod komt dat volledig aan jouw verwachtingen voldoet, krijg je een mailtje van ons. Neem ook zeker contact met ons op als je nog vragen hebt.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.