Hoeveel kan je lenen voor je woning?
Banken vragen steeds een eigen inbreng. Hoeveel bedraagt die en zijn er uitzonderingen mogelijk?
Op basis van een richtlijn van de Nationale Bank van België (NBB), de toezichthouder op de financiële sector, mag je maximaal nog 90% van de waarde van de woning lenen. Anders gezegd, je moet 10% van de kostprijs betalen met eigen middelen, alsook de kosten voor bijvoorbeeld notaris, registratierechten … Heb je nog geen of onvoldoende spaargeld, dan kan je op basis van deze regel dus geen huis kopen. Alhoewel … de Nationale Bank van België beoordeelt dit op basis van de volledige portefeuille van de bank. Er zijn dus nog uitzonderingen mogelijk …
Vooral voor jonge mensen die een eerste woning willen kopen, mogen banken wat soepeler zijn. Zo mogen ze van de NBB maximaal 35% van het totaalbedrag dat ze aan hypothecaire kredieten ontlenen besteden aan woonleningen met een quotiteit (de verhouding tussen het geleende bedrag en de waarde van de woning) hoger dan 90%. Van die 35% mag hoogstens 5% een quotiteit hebben van meer dan 100% (waarbij iemand dus de volledige aankoopwaarde leent, verhoogd met extra budget voor bijvoorbeeld notariskosten.
De uitzonderingen die toegestaan worden zijn beperkter voor kopers van een tweede woning, zoals een vakantieverblijf. Banken mogen maximaal 20% van hun portefeuille voorzien voor dergelijke kredieten met een quotiteit hoger dan 90%. Meer dan 100% lenen voor een tweede woning kan niet.
Voor kopers van een opbrengsteigendom ten slotte wordt een eigen inbreng van 20% verwacht. Banken mogen 10% van hun leenvolume voorzien voor kredieten met een quotiteit boven 80%. De quotiteit mag nooit hoger liggen dan 90%.
In elk geval doe je er goed aan om precies te berekenen hoeveel je nodig hebt voor de aankoop van een pand. Laat ook steeds een simulatie maken van je lening, zodat je kan becijferen of dit binnen je budget past.
Heb je vragen over de aankoop van een woning? Maak dan meteen een afspraak in één van onze kantoren.