Blog

Terug naar blog
blogPicture Hoeveel bedragen de registratierechten bij de aankoop van een woning?

Hoeveel bedragen de registratierechten bij de aankoop van een woning?

Hoeveel registratierechten moet je betalen als je een huis koopt? Bestaat het groot en klein beschrijf nog?

Als tegenprestatie voor de afschaffing van de Vlaamse woonbonus verlaagde de Vlaamse regering de registratierechten met ingang van 1 januari 2020.

Zo bedragen de registratierechten op de aankoop van je gezinswoning op dit moment 6% (in plaats van 7% daarvoor). Koop je een huis en voer je een grondige energierenovatie uit, dan betaal je zelfs maar 5% registratierechten.

Voorbeeld:

  • Als je een gezinswoning koopt van € 300.000, dan betaal je € 18.000 aan registratierechten.
  • Voer je belangrijke renovatiewerken uit inzake energie, dan is dat € 15.000.

Opgelet, voor een tweede woning en voor bouwgrond bedragen de registratierechten 10%. Koop je een nieuwbouw, dan betaal je geen registratierechten, maar wel 21% btw.

 

Groot en klein beschrijf

Vroeger werd er een onderscheid gemaakt tussen een groot en een klein beschrijf. Wie een kleinere gezinswoning kocht, betaalde minder registratierechten (het klein beschrijf). Dit is sinds enkele jaren afgeschaft. Toch is er nog een voordeel weggelegd voor wie een bescheiden woning koopt. Kost de woning die je koopt maximaal € 200.000, dan betaal je geen registratierechten op de eerste schijf van € 80.000. Met andere woorden, je spaart € 4.800 aan registratierechten uit. In de kernsteden en de Vlaamse rand rond Brussel wordt die grens opgetrokken tot € 220.000, zodat je daar zelfs € 5.600 voordeel doet..

Ook op zoek naar een huis of appartement in de regio? Bekijk ons aanbod!

 

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.