Blog

Terug naar blog
blogPicture Hoe breng je correct een bod uit op een woning?

Hoe breng je correct een bod uit op een woning?

Je hebt eindelijk het huis van je dromen gevonden en bent van plan om een bod te doen. Maar hoe pak je dat concreet aan? Want je wil die woning natuurlijk niet meer mislopen. In dit artikel ontdek je alle tips en tricks om je bod correct uit te brengen.

Een bod is altijd bindend

Je kan je bod schriftelijk en mondeling uitbrengen. Beiden zijn bindend, al raden we je aan om voor de schriftelijke optie te gaan. Dat kan via een e-mail, sms of zelfs WhatsApp. Dan heb je immers zwart op wit bewijs. Als de woning via een vastgoedmakelaar verkocht wordt, krijg je waarschijnlijk een vooraf opgemaakt formulier, ook wel de aankoopbelofte genoemd. Vooraleer je een bod uitbrengt, ga je best langs bij de bank. Je bankagent geeft je een duidelijk beeld van een realistische en financieel haalbare lening.

Hou je aan de spelregels

In je bod vermeld je best altijd enkele standaardelementen:

  • De prijs
  • Het adres van het onroerend goed
  • De geldigheidsduur van het bod
  • Bepaalde modaliteiten (bv. een opschortende voorwaarde)

Het bod bindt je aan de verkoper voor de periode die je aangegeven hebt. Plak je er geen geldigheidsduur op, dan is het bod in se voor onbepaalde duur geldig. Aanvaardt de verkoper je bod? Dan kan je er niet meer onderuit. Je kan ook geen wijzigingen meer aanbrengen. Ook als de verkoper in de fout gaat – bijvoorbeeld als er verborgen gebreken zijn, de elektrische installatie niet gekeurd is of er nog huurders wonen – is er geen weg meer terug. Informeer je dus zeer goed vooraleer je een bod doet. Kom je op je stappen terug, dan zal je een zware schadevergoeding aan de verkoper moeten betalen. Die bedraagt meestal 10% van de geboden prijs. Let op, zolang je bod nog niet aanvaard is, kan je het nog probleemloos intrekken. Dat doe je best via een aangetekende brief.

Vermijd contractbreuk en roep een opschortende voorwaarde in. De verkoop komt dan pas tot stand als aan die bepaalde voorwaarde wordt voldaan. Zo kan je een opschortende voorwaarde toevoegen dat de verkoop enkel doorgaat als je lening bij de bank binnen een bepaalde termijn is goedgekeurd. Wordt je lening niet toegekend, dan gaat de verkoop niet door.

Je hebt een bod gedaan, wat nu?

De verkoper kan je bod meteen aanvaarden, maar kan ook een tegenbod doen. Als er andere geïnteresseerden zijn, wordt het iets gecompliceerder. Een andere potentiële koper kan immers een hoger bod doen. Op dat moment kan de verkoper de geïnteresseerden tegen elkaar uit spelen om de prijs op te drijven. Laat je daarbij niet vangen. Bepaal op voorhand je maximumprijs en ga daar ook in het heetst van de strijd niet boven. Een goede voorbereiding is dus key!

Wil je je tijdens het aankoopproces laten begeleiden door een vastgoedmakelaar zoals Immo Selekt? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken. Heb je je droomwoning nog niet gevonden? Neem dan zeker een kijkje in ons uitgebreid aanbod.

 

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.