Blog

Terug naar blog
blogPicture Vanaf oktober grotere regenwaterput verplicht

Vanaf oktober grotere regenwaterput verplicht

Ben je van plan om een nieuwe woning te bouwen of je bestaande woning grondig te renoveren? Vanaf 2 oktober 2023 verandert de wetgeving rond de verplichte regenwaterput. Vanaf dan bepaalt de grootte van je dak de minimale inhoud van je regenwaterput. Met deze strengere wetgeving wil de overheid regenwater opvangen en hergebruiken nog meer de norm maken.

Inhoud regenwaterput afhankelijk van grootte dak

Volgens de huidige regelgeving moet wie nu bouwt of grondig renoveert een regenwaterput van minimaal 5.000 liter (laten) installeren. Vanaf 2 oktober 2023 wordt die wetgeving aangescherpt. 5.000 liter blijft het minimum, maar alles hangt voortaan af van de grootte van je dak. Gebouwen met een dak groter dan 80 m² moeten een put van minstens 7.500 liter voorzien, bij daken van meer dan 120 m² gaat het over een put van minstens 10.000 liter. De overheid werkt nog aan een rekentool en handleiding. Daarover binnenkort meer.

Het opgevangen regenwater moet vervolgens maximaal ingezet worden in en rond het huis om het toilet door te spoelen, voor het wasmachine, als poetswater, om de tuin te besproeien of de auto te wassen. Je gaat bewuster om met regenwater – wat zeker in droge periodes erg belangrijk is – en bespaart heel wat geld op je waterfactuur.

Voor wie geldt de nieuwe regelgeving?

De nieuwe verplichtingen gelden voor particulieren die vanaf 2 oktober een bouwaanvraag indienen voor een nieuwbouw of grondige renovatie, waarbij werken aan het watersysteem uitgevoerd worden. Bij renovaties is een belangrijke voorwaarde dat de afvoer van het hemel- en afvalwater gewijzigd wordt. Voor openbare gebouwen gaat de verplichting pas in vanaf januari 2025.

Hou je geen rekening met de nieuwe verplichtingen? Dan wordt je bouwaanvraag simpelweg geweigerd.

Kostprijs van een regenwaterput

Hoeveel je betaalt voor de installatie van een regenwaterput, hangt af van de grootte, het aantal zaken waarop je regenwater wilt aansluiten en de complexiteit van de werken. Een regenwaterinstallatie met betonnen reservoir kost tussen de 2.000 en 4.500 euro. Ga je voor een kunststoffen exemplaar? Dan ligt de kostprijs tussen de 2.900 en 6.000 euro. Check zeker of je in jouw gemeente recht hebt op een subsidie voor de installatie van een regenwaterput.

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen je met plezier verder. Ben je nog op zoek naar een nieuwe woning? Bekijk dan zeker ons aanbod.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.