Blog

Terug naar blog
blogPicture Wat is een gesplitste aankoop?

Wat is een gesplitste aankoop?

Een gesplitste aankoop van vastgoed kan erg interessant zijn voor zelfstandigen met een vennootschap, maar ook voor ouders en kinderen met het oog op een fiscaalvriendelijke overdracht van het vermogen. Een woordje uitleg …

Bij een gesplitste aankoop wordt een onderscheid gemaakt tussen de naakte of blote eigendom enerzijds en het vruchtgebruik anderzijds. We leggen de voordelen uit aan de hand van het voorbeeld van een ondernemer met een vennootschap die een kantoor wil kopen.

 

  • De ondernemer koopt privé de naakte eigendom. De vennootschap koopt het vruchtgebruik. Met andere woorden, de ondernemer zelf is eigenaar, maar mag het pand niet privé gebruiken. De vennootschap krijgt het gebruiks- en genotsrecht.
  • De duur van het vruchtgebruik wordt bepaald op 20 jaar. De waarde van het vruchtgebruik wordt vastgelegd op 75%. Deze waarde wordt bepaald aan de hand van enkele specifieke waarderingsregels.
  • De ondernemer betaalt 25% van de aankoopprijs met privémiddelen. De vennootschap betaalt 75%, eventueel via een krediet. De vennootschap kan de aankoopprijs afschrijven, zodat er minder vennootschapsbelasting betaald dient te worden. De ondernemer kan zijn professionele activiteit uitoefenen in het kantoor. Zijn vennootschap kan het kantoor ook verhuren, de huuropbrengsten zijn dan voor de vennootschap.
  • Na afloop van die 20 jaar is het vruchtgebruik voorbij en wordt de ondernemer privé automatisch volle eigenaar van het kantoorgebouw. Hij moet hiervoor geen extra belastingen betalen. Meer nog, de aankoop van het gebouw is voor het grootste deel gefinancierd door zijn vennootschap, en toch wordt hij (na 20 jaar) volledig privé eigenaar!
  • Tijdens de looptijd van het vruchtgebruik moet de vruchtgebruiker (de vennootschap dus) het gebouw beheren als een goed huisvader. De vennootschap betaalt hierbij dan ook de courante lasten die verbonden zijn aan het genotsrecht (zoals onroerende voorheffing, verzekeringen, …) en kleinere herstellingen. Grote herstellingswerken dienen betaald te worden door de naakte eigenaar.

 

Het voorbeeld kan ook toegespitst worden op ouders en een zoon/dochter die een woning kopen. De zoon/dochter koopt dan de naakte eigendom, de ouders een levenslang vruchtgebruik. Zij hebben het recht er te blijven wonen (of het pand te verhuren) tot ze beiden overleden zijn. Daarna wordt de zoon/dochter automatisch volle eigenaar, zonder successierechten te moeten betalen.

 

Waarop moet je letten bij een gesplitste aankoop?

  • Het vruchtgebruik moet exact gewaardeerd worden. De fiscus is hier immers erg streng op.
  • Het is ook opletten geblazen met een te kort vruchtgebruik of met woningen die op deze manier gratis ter beschikking gesteld worden van bedrijfsleiders.

 

Wil je meer weten over woningen die in aanmerking komen als kantoor- of praktijkruimte? Neem dan contact op met ons.

 

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.