Blog

Terug naar blog
blogPicture EPC-attest voor niet-residentiële panden en gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen

EPC-attest voor niet-residentiële panden en gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen

Sinds 1 januari 2020 is een EnergiePrestatieCertificaat (EPC) verplicht bij de verkoop of verhuur van kleine, niet-residentiële gebouwen. Vanaf 2022 is een EPC ook nodig voor de gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen.

Dit betekent dat het label of de energiescore van het betrokken gebouw vermeld moet worden op elk medium of in elke publicatie waarin het pand te koop of te huur aangeboden wordt.

 

EPC-attest voor niet-residentiële panden: voorwaarden

De verplichting geldt voor gebouwen

  • die niet bewoond worden, zoals kantoren, cafés, praktijkruimten van medici, winkels …
  • met een oppervlakte van maximaal 500 m2
  • waarbij, als er meerdere niet-residentiële eenheden zijn, de totale oppervlakte van de niet-residentiële gebouwdelen die grenzen aan de eenheid die te koop of te huur wordt aangeboden, niet groter is dan 1.000 m2

 

Uitzonderingen

Voor een aantal niet-residentiële gebouwen geldt deze verplichting niet. Denk aan industriële en religieuze gebouwen, alleenstaande niet-residentiële gebouwen met een bruikbare vloeroppervlakte tot 50 m³, serres, stallen, werkplaatsen …

Bekijk hier de volledige lijst met uitzonderingen.

 

Feitelijke situatie wordt beoordeeld

Opgelet, om te beoordelen of een EPC-attest nodig is, wordt de feitelijke toestand bekeken. Een appartement dat gebruikt wordt als kantoor voor een notaris en een oppervlakte heeft van minder dan 500m2, zal wel degelijk een EPC-attest nodig hebben.

 

Wat met appartementsgebouwen en de gemeenschappelijke delen?

Een EPC is al lange tijd verplicht bij de verkoop of verhuur van appartementen. Vanaf 2022 zal er echter ook een EPC beschikbaar moeten zijn voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw. Voor nieuwbouwappartementen gaat deze verplichting in 10 jaar na het ontvangen van de stedenbouwkundige vergunning.

 

Wie stelt zo’n EPC-attest op?

Een EPC voor een klein niet-residentieel gebouw wordt opgesteld door een energiedeskundige type A.

 

Vragen over een EPC-attest?

Hebt je vragen over een EPC-attest? Bel of mail ons dan zeker. We helpen je graag verder.

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.