Blog

Terug naar blog
blogPicture Woning verhuren? Vraag een conformiteitsattest aan!

Woning verhuren? Vraag een conformiteitsattest aan!

Als jij binnenkort je woning gaat verhuren, is het belangrijk dat die volledig in orde is en voldoet aan bepaalde wettelijke kwaliteitsnormen. Laat een woningcontroleur van de gemeente of van Wonen-Vlaanderen langskomen voor een conformiteitsonderzoek. Aan de hand van een technisch verslag wordt daarbij gekeken of jouw woning geschikt is voor verhuur en al dan niet een conformiteitsattest krijgt. In sommige gemeentes is zo’n attest verplicht. Maar zelfs al wil je een pand verhuren in een andere gemeente, dan nog kan het interessant zijn …

Conformiteitsonderzoek beslist over de staat van je woning

Een conformiteitsattest vraag je aan bij de gemeente. Die stuurt daarop een gemeentelijke woningcontroleur naar je woning om aan de hand van het technisch verslag te bepalen of je woning geschikt is voor verhuur. Tijdens het conformiteitsonderzoek kijkt de woningcontroleur naar de structurele stabiliteit, veiligheid, isolatie, gezondheid en het comfort.

Aan de hand van het technisch verslag duidt de controleur eventuele gebreken aan. Hij verklaart je woning vervolgens geschikt, ongeschikt of onbewoonbaar. De gebreken worden onderverdeeld in drie categorieën:

  1. Categorie I omvat kleine gebreken die een negatieve impact hebben op de levensomstandigheden van de bewoners en mogelijk kunnen uitgroeien tot ernstige gebreken. Wil je een conformiteitsattest krijgen, mag je woning maximaal zes kleine gebreken hebben.
  2. In categorie II gaat het om ernstige gebreken die de levensomstandigheden van de bewoners negatief beïnvloeden, maar nog geen direct gevaar vormen voor hun gezondheid of veiligheid. Een woning met een gebrek van de tweede categorie is ongeschikt voor verhuur.
  3. Categorie III bevat de ernstige gebreken die mensonwaardige levensomstandigheden veroorzaken of een direct gevaar vormen voor de gezondheid en/of de veiligheid van de bewoners. Bij een gebrek van de derde categorie wordt de woning onbewoonbaar verklaard.

Krijgt je woning een conformiteitsattest? Dan is dat tien jaar geldig, tenzij er op het attest expliciet een kortere geldigheidstermijn staat, de Vlaamse Wooninspectie een pv heeft opgesteld voor de woning of er ingrijpende renovatiewerken plaatsvinden.

Conformiteitsattest verplicht in sommige gemeentes

Sommige Vlaamse gemeentes eisen een conformiteitsattest als je je woning verhuurt. Check hier of in jouw gemeente het attest verplicht is bij verhuur. In alle andere gevallen is het niet verplicht, maar wel erg handig om potentiële huurders ervan te verzekeren dat de woning voldoet aan alle woningkwaliteitsnormen.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.