Blog

Terug naar blog
blogPicture Alles wat je moet weten over cohousing

Alles wat je moet weten over cohousing

Cohousing is populairder dan ooit. Logisch ook, want het is de ideale manier om de alsmaar hogere huurprijzen en kosten de baas te kunnen. Je deelt de vaste kosten met je huisgenoten en geniet tegelijkertijd van de nodige privacy. Win-win! In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over cohousing.

Wat is cohousing?

We spreken over cohousing als meerdere volwassenen, zonder dat ze een gezin vormen, samen een huis of appartement huren. Iedere huisgenoot heeft zijn eigen kamer en deelt gemeenschappelijke ruimtes zoals de woonkamer, badkamer en keuken. Vaste maandelijkse kosten zoals huur, water, elektriciteit, gas en wifi worden onder alle inwoners verdeeld.

Cohousen is vooral populair onder jongeren die net beginnen werken. Voor wie op eigen benen wil staan, maar opkijkt tegen de hoge kosten en het alleen zijn, is cohousing de perfecte oplossing.

Verschillende vormen van cohousing

Cohousers die samen een huis of appartement huren, sluiten aan het begin van de huurperiode een huurcontract af met de eigenaar. Anders dan bij het klassieke huren, zijn er bij cohousing drie verschillende mogelijkheden om dat te doen.

  1. Contract waarin alle inwoners als huurder zijn opgenomen

Er is één huurcontract met de huisbaas, waarin alle inwoners als huurder opgenomen zijn. Iedereen is hoofdelijk én ondeelbaar aansprakelijk voor de maandelijkse huur en lasten, wat wil zeggen dat de huurders verantwoordelijk zijn voor elkaar. Eén huurder wordt beschouwd als hoofdhuurder. Hij staat in voor de communicatie met de huisbaas. De huurwaarborg staat (meestal) ook op zijn naam.

  1. Hoofdhuurder met onderhuurder(s)

Eén huurder (de hoofdhuurder) sluit een contract af met de huisbaas. De huisgenoten huren dan van de hoofdhuurder. Dit op voorwaarde dat de verhuurder schriftelijke toestemming heeft gegeven.

  1. Afzonderlijke contracten met de huisbaas

Elke huurder heeft een eigen contract met de huisbaas. Belangrijk hier is dat er goede afspraken gemaakt worden over de verdeling van de gemeenschappelijke kosten en mogelijke schade aan gemeenschappelijke ruimtes. Want goede afspraken maken goede vrienden.

Tips & tricks om probleemloos te cohousen

  • Open een gemeenschappelijke rekening

Alle huisgenoten storten maandelijks een vast bedrag op de gemeenschappelijke rekening. Dat kan je gebruiken om de huur naar de huisbaas over te schrijven, kosten zoals water, elektriciteit en internet te betalen en gemeenschappelijke aankopen (denk aan afwasmiddel, wc-papier en schoonmaakmiddelen) te doen.

  • Sluit de nodige verzekeringen af

Als huurder ben je verplicht om een brandverzekering af te sluiten. Die beschermt je woning tegen onder andere brand-, water- en stormschade, diefstal en glasbreuk. De brandverzekering wordt aangegaan door één persoon. In een clausule kan je vervolgens de namen van alle medehuurders toevoegen. De kosten verdeel je dan ook onder alle cohousers. Een familiale verzekering is niet verplicht, maar wel erg handig. Die beschermt je tegen allerlei ongevallen, bijvoorbeeld als je met je fiets betrokken raakt bij een ongeval.

  • Internet, gas, water en elektriciteit

Voor je verhuist, vul je best samen met de vorige eigenaar de juiste documenten in om water, elektriciteit en gas over te dragen. Voor water is de leverancier afhankelijk van de regio waarin je woont, voor gas en elektriciteit kan je met een standaard energieovernamedocument werken. Maak ook zeker tijdig een afspraak om je internet te laten aansluiten.

  • Maak een overzicht van meubels en apparaten

Verdeel grote aankopen en hou bij welke meubels of apparaten van wie zijn. Dat vermijdt discussies achteraf en komt goed van pas wanneer iemand verhuist of als er schade is.

Zoek je een pand dat je samen met vrienden kan huren om te cohousen? Check dan zeker ons aanbod te huur. Heb je nog vragen over cohousing? Neem dan contact met ons op.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.