Goed voorbereid op huizenjacht: start met een bezoek aan de bank
Kriebelt het om een huis te kopen? Dan is een bezoek aan de bank alvast een eerste slimme stap. Zo krijg je snel inzicht in je financiële mogelijkheden en voorkom je dat je tijd verspilt aan woningen buiten je budget. In deze blog vertellen we je hoe de bank jou helpt een realistisch financieel plan op te stellen en waarop je moet letten als je succesvol op huizenjacht wil gaan.
Ken je budget
Een van de voornaamste argumenten om eerst naar de bank te stappen, is dat je meteen duidelijkheid krijgt over jouw financiële mogelijkheden. De bank geeft je een nauwkeurig beeld van het bedrag dat je kunt lenen, rekening houdend met je gezinssituatie, inkomen, vaste kosten, lopende kredieten en spaargeld.
Wil je vastgoed kopen en daarvoor een lening afsluiten? Dan zal de bank steeds een eigen inbreng vragen. Die schommelt vandaag doorgaans tussen 10 en 20% van het aankoopbedrag.
Voorzie een financiële buffer
Hoewel je misschien graag je lening zo snel mogelijk wilt aflossen, is het belangrijk om voldoende budget over te houden om comfortabel te kunnen leven. De bank zal steeds zelf ook de DSTI (Debt Service To Income) berekenen. Dit is de verhouding tussen het bedrag dat je maandelijks voor je lening moet aflossen en het beschikbare inkomen. Vroeger was de vuistregel dat die verhouding maximaal 30% mocht zijn. Vandaag wordt zelfs 50% in sommige gevallen aanvaard. Hoe dan ook blijf je best realistisch. Steek jezelf niet tot over je oren in de schulden, want het laatste wat je wil is dat je jouw lening niet meer kunt terugbetalen …
Hou rekening met bijkomende kosten
Vergeet niet dat je bijna altijd nog extra kosten moet voorzien in het bepalen van je budget:
- Registratierechten, notariskosten …
- Renovatiekosten
Neem deze kosten zeker mee in je financieel plan!
Neem geen overhaaste beslissing: een bod doen is bindend
Heb je een huis op het oog? Neem dan toch nog even goed de tijd om na te denken alvorens je een bod uitbrengt. Een bod doen, bijvoorbeeld via mail, WhatsApp of sms, is namelijk bindend. Trek je het bod later in, dan kan de verkoper een schadevergoeding eisen.
Laat je begeleiden door een makelaar als je een bod wil uitbrengen. Zo ben je er zeker van dat alles volgens de regels verloopt en dat je geen beslissingen neemt waar je later spijt van hebt.
Wees voorzichtig bij het ondertekenen van een compromis
Als je echt klaar bent om het huis te kopen, dan moet je een compromis, oftewel een verkoopovereenkomst ondertekenen. Let echter goed op: dit document is opnieuw bindend. Wil je achteraf onder de compromis uit, dan zal je een schadevergoeding moeten betalen. Die kan tot 10% van de aankoopprijs bedragen. Daarom neem je in de compromis best opschortende voorwaarden op. Zijn die voorwaarden niet vervuld, dan gaat de koopovereenkomst niet door. Een vaak gebruikte opschortende voorwaarde is het verkrijgen van een lening door de koper. Wil de bank je geen lening toekennen, dan ben je niet verplicht om de woning te kopen en hoef je ook geen schadevergoeding te betalen.
Laat je adviseren door experten
Een bezoek aan de bank is dus een goed idee vooraleer je echt op huizenjacht trekt. Daarnaast is het belangrijk om je te laten adviseren door specialisten, zoals een vastgoedmakelaar, als je echt overweegt om een woning te kopen.
Klaar om je droomhuis te vinden? Bekijk ons aanbod aan woningen te koop.