Blog

Terug naar blog
blogPicture Beperking huurindexatie energieverslindende woningen

Beperking huurindexatie energieverslindende woningen

Beperking huurindexatie energieverslindende woningen Sinds 1 oktober 2022 is de huurindexatie van huurwoningen die onvoldoende energiezuinig zijn, voor één jaar bevroren. De overheid wil met die maatregel de betaalbaarheid van wonen blijven garanderen en eigenaars aanmoedigen om hun eigendom energiezuiniger te maken. Benieuwd wat deze regel voor jou betekent? Lees dan snel verder.

Geen indexering voor huurwoningen met EPC E en F

Huur jij een woning met een energieprestatiecertificaat (EPC) E of F? Dan mag de verhuurder de huur tussen 1 oktober 2022 en 1 oktober 2023 niet indexeren. Idem voor huurwoningen en -appartementen die geen EPC-attest hebben. Bij woningen met EPC-label D wordt de indexatie beperkt tot 50%. Voor energiezuinige woningen met een EPC-label A+, A, B of C verandert er niets.

De maatregel is van toepassing op álle woonhuurcontracten. Bij studentenkamers en handelspanden geldt de regel niet.

Al geïndexeerd in 2022?

Werd de huurprijs dit jaar reeds geïndexeerd? Dan kan dat niet teruggedraaid worden. Maar aangezien de regel een volledig jaar geldig is, valt je huurwoning bij de volgende indexatie wel onder de regel. Als je huurhuis of -appartement dan niet aan de voorwaarden voldoet, mag je huurbaas de huurprijs niet indexeren. Doet hij dat toch? Dan ben je niet verplicht om de verhoging te betalen.

Mogelijkheden voor de verhuurder

Is er geen EPC? Dan kan de verhuurder dat wel steeds laten opmaken. Eens het gunstig EPC bekend is, mag hij wel indexeren. Dat geldt ook voor woningen met een slecht EPC-label. Als de verhuurder de energieprestatie verbetert, kan hij nadien wel gewoon indexeren. Let op, in beide gevallen mag hij niet drie maanden teruggaan in de tijd. De indexering geldt past vanaf het moment dat er een EPC-label A+, A, B of C is.

Wat na 1 oktober 2023?

Vanaf 1 oktober 2023 zullen verhuurders van woningen zonder EPC of met label D, E en F opnieuw kunnen indexeren. Daarvoor komt een aangepaste formule, zodat je na één jaar niet ineens een torenhoge huurprijs moet neerleggen. Het resultaat van de standaardindexatieformule (basishuurprijs x nieuwe indexcijfer/aanvangsindexcijfer) wordt dan vermenigvuldigd met een correctiefactor, die later bekend wordt gemaakt.

Heb je vragen over deze regel? Of zoek je een vastgoedpartner om je woning zorgeloos te verhuren? Neem dan contact met ons op.

 

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.