Wat houdt een bemiddelings-overeenkomst met een vastgoedmakelaar in?
Sinds 1 februari gelden er nieuwe regels voor de bemiddelingsopdracht van vastgoedmakelaars. Die zijn trouwens ook van toepassing op architecten of landmeters-experten die vanuit een professionele invalshoek bemiddelen over vastgoed. Je komt hier te weten wat er precies veranderd is.
Voor wie?
De nieuwe regels zijn enkel van toepassing op bemiddelingsovereenkomsten met particuliere klanten. Bedrijven die vastgoed willen verkopen via een bemiddelaar kunnen zich dus niet op deze regels beroepen.
Herroepingstermijn van 14 dagen
Klanten beschikken voortaan over een termijn van veertien dagen om een bemiddelingsopdracht te annuleren. Voordien was dit zeven dagen.
Waar en wanneer afgesloten
In de bemiddelingsovereenkomst moet expliciet vermeld worden waar (gemeente, straat en huisnummer) en wanneer deze afgesloten werd.
Gewenste prijs en minimumprijs
Ook dient in de bemiddelingsovereenkomst de door de klant gewenste prijs opgenomen te worden. Beschikt de tussenpersoon over een zekere onderhandelingsmarge, dan moet er een minimumvraagprijs vermeld te worden.
Extra kosten voor opvragen documenten
Makelaars mogen extra kosten aanrekenen voor het opvragen van de nodige documenten en attesten. Ze moeten wel duidelijk vermelden of die kosten apart getarifeerd worden of inbegrepen zijn in de dienstverlening. De bemiddelingsovereenkomst moet een lijst van vereiste documenten en attesten omvatten. De klant kan dan zelf aankruisen welke documenten hij zelf wil opvragen en welke hij overlaat aan de vastgoedmakelaar.
Exclusiviteit van zes maanden
Vraagt de vastgoedbemiddelaar exclusiviteit voor de verkoop/verhuur van een pand, dan moet de bemiddelingsovereenkomst expliciet vermelden hoe lang die exclusiviteit duurt. Een exclusieve bemiddelingsovereenkomst mag maximaal zes maanden duren.
Opzegtermijnen en vergoeding
Klanten kunnen de bemiddelingsovereenkomst opzeggen vooraleer die eindigt, mits het betalen van een vergoeding. Die mag maximaal 50% bedragen als de overeenkomst tijdens de eerste drie maanden opgezegd wordt, en maximaal 25% bij een opzeg na de eerste drie maanden. Opgelet, als het pand binnen een periode van zes maanden na het beëindigen van de overeenkomst verkocht wordt aan een kandidaat die door de bemiddelaar aangebracht is, heeft die bemiddelaar recht op een vergoeding (als dit in de bemiddelingsovereenkomst vermeld staat).
Klanten kunnen daarnaast ook kosteloos de bemiddelingsovereenkomst opzeggen:
- Voor contracten van onbepaalde duur geldt er voortaan een opzegtermijn van maximaal twee maanden.
- Voor hernieuwde of stilzwijgend verlengde overeenkomsten van bepaalde duur bedraagt de opzegtermijn maximaal één maand (als het contract maximaal drie maanden duurt) of twee maanden (voor contracten die langer dan drie maanden duren).
Informatieplicht
Bemiddelaars moeten voortaan minstens eenmaal per maand de klant informeren over de voortgang van hun dossier: hoeveel kandidaten hebben er gereageerd, hoeveel bezichtigingen vonden er plaats, welke reacties of opmerkingen werden er vaak gegeven … Dit moet gebeuren op een duurzame drager (bv. e-mail), en dus niet mondeling.
Heb je vragen?
Het kan soms nogal complex overkomen, maar een duidelijke en transparante bemiddelingsovereenkomst zorgt ervoor dat je als consument zeer goed weet wat je van je makelaar mag verwachten. Heb je hierover nog vragen of wens je extra info? Contacteer ons dan meteen.