Blog

Terug naar blog
blogPicture Hoe word je als verhuurder belast?

Hoe word je als verhuurder belast?

Hoe je als verhuurder van vastgoed belast wordt, hangt af van de vraag of je verhuurt voor privégebruik of voor beroepsdoeleinden. Je leest er hier alles over.

Belasting als verhuurder voor privégebruik

Je verhuurt dan een woning of appartement dat door de huurder gewoon privé bewoond wordt. Hij gebruikt het pand niet voor professionele activiteiten. In dit scenario word je belast via je personenbelasting: de grondslag van de belasting komt dan overeen met het geïndexeerd kadastraal inkomen van het pand, verhoogd met 40%. Dit totaalbedrag wordt toegevoegd aan je inkomsten.

 

Belasting als verhuurder voor beroepsdoeleinden

In dit geval wordt je op een heel andere manier belast: nl. op basis van de werkelijke huurinkomsten. Het exacte bedrag wordt als volgt berekend: de bruto-huurinkomsten, verminderd met de kosten voor onderhoud en herstelling. Die laatste worden forfaitair geschat op 40%, maar met een plafond van 2/3 van het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen dat vermenigvuldigd wordt met een zgn. revalorisatiecoëfficient.

 

Voorbeeld: je verhuurt een pand tegen een maandelijkse huurprijs van € 1.000 + € 200 algemene kosten. Je brutohuurinkomsten bedragen dan € 14.400. De kosten voor onderhoud worden geschat op 40%, wat neerkomt op € 5.760. Het verschil, de belastbare grondslag dus, bedraagt dan € 8.640.

 

Wat bij gemengd gebruik?

Als je huurder het pand zowel privé als voor zijn beroep gebruikt, dan zijn er twee mogelijke scenario’s:

  • Het huurbedrag wordt duidelijk opgesplitst tussen privé en professioneel én het huurcontract is geregistreerd. Dan word je belast volgens de twee bovenvermelde systemen, elk voor het proratagedeelte van het gebruik.
  • Het huurbedrag wordt niet opgesplitst of het huurcontract is niet geregistreerd: dan word je belast als zou het pand volledig voor beroepsdoeleinden verhuurd worden.

 

Wil je graag een huis of appartement verhuren? Geef ons dan meteen een seintje. We vertellen je dan hoe wij de verhuur aanpakken.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.