Blog

Terug naar blog
blogPicture 6 manieren om je renovatie te financieren

6 manieren om je renovatie te financieren

Het is voor vele gezinnen dé ultieme vastgoeddroom om een te renoveren woning te kopen en die volledig op te knappen. Het is trouwens voordeliger om te renoveren dan om in een oudere woning te blijven wonen, zeker als de woning een slechte energiescore heeft. Een totaalrenovatie kost echter enorm veel geld. Wat zijn je opties om zo’n renovatie te financieren? We lichten hieronder zes manieren toe.

Maak een gedetailleerd renovatiebudget op

Vooraleer je op zoek gaat naar financieringsmiddelen, moet je natuurlijk de renovatiekosten zo juist mogelijk inschatten. Dat is niet altijd gemakkelijk, want bij een verbouwing komen regelmatig verdoken en onverwachte kosten kijken. Daarom voorzie je best steeds een financiële buffer van 10 à 15%. Weet je zelf niet waar te beginnen bij de opmaak van je budget? Dan kan je steeds offertes aanvragen bij gespecialiseerde vakmensen. Zo krijg je een duidelijk beeld van de totale renovatiekosten.

 

Zes financieringsmogelijkheden voor je renovatie

Hieronder lijsten we zes financieringsmogelijkheden voor je renovatie op. Welke optie voor u het interessantst is, hangt af van de kostprijs van de werken, je maandelijkse terugbetalingscapaciteit en de middelen waarover je beschikt.

 

  1. Eigen middelen

Je geld brengt meer op als je het in je huis steekt dan wanneer je het op je spaarboekje laat staan. Als je dus eigen middelen hebt, is het zeker aan te raden die te gebruiken. Vergeet wel niet om voldoende financiële middelen achter de hand te houden voor wanneer er eens iets misloopt of je onverwachte aankopen moet doen.

  1. Renovatielening

Aanvullend kan je natuurlijk ook een renovatielening bij de bank aangaan. Vaak zijn er wel specifieke voorwaarden waaraan je moet voldoen, vraag dat dus zeker na. Bij een renovatielening komen geen akte- of notariskosten kijken, mogelijks zelfs geen dossierkosten. De rentevoet ligt meestal wel iets hoger dan bij een traditionele woonlening en de afbetalingstermijn wordt beperkt tot tien jaar. Voer je energiebesparende renovatiewerken uit? Dan heb je recht op een aantrekkelijkere rentevoet! Vermeld dat dus zeker.

  1. Hypotheeklening

Ook een hypotheeklening is een optie om je renovatiekosten te betalen. Al zijn de lage rentevoeten enkel voordelig als het bedrag hoog genoeg is, want hier komen wel notaris- en aktekosten bij kijken. Hypotheekleningen moeten namelijk altijd ingeschreven worden. Combineer je deze lening met een schuldsaldo- en brandverzekering, dan geniet je een aantrekkelijkere rentevoet. Let wel, je kan het ontleende bedrag enkel in schijven opnemen. Vaak moet je de factuur voorleggen voordat de bank het bedrag op je rekening stort.

  1. Heropname afbetaald kapitaal

Heb je een lopende hypotheeklening? Dan kan je ook reeds afbetaald kapitaal opnieuw opnemen. Het maximumbedrag is dan het reeds afgeloste bedrag. Het grote voordeel is dat je geen nieuwe notariskosten moet betalen. Je moet wel rekening houden met dossierkosten van 400 à 500 euro. Bovendien krijg je ruimte om je terugbetaling te spreiden, ook wanneer je oorspronkelijke woonlening bijna afloopt.

  1. Leningen van de overheid

De overheid moedigt je aan om energiebesparende investeringen aan je woning te doen door goedkope en zelfs renteloze leningen aan te bieden. Je moet wel voldoen aan verschillende voorwaarden en er wordt ook naar je inkomen gekeken. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals de Vlaamse woonlening en mijn VerbouwLening. Alle info over leningen van de overheid vind je hier.

  1. Subsidies en premies

Ook aan de hand van premies en subsidies wil de overheid je stimuleren om je woningen energetisch te renoveren. Staat er bij jou een renovatie op de planning? Dan loont het zeker de moeite om op voorhand uit te pluizen voor welke werken je een premie kan aanvragen. Zo kan je immers veel geld besparen. Op deze website vind je het volledige overzicht van premies en subsidies die je voor je renovatie kan aanvragen. Je ontdekt er welke premies voor jou het voordeligst zijn en of je bepaalde premies kan combineren.

 

Ben jij nog op zoek naar een te renoveren woning? Neem dan zeker een kijkje in ons uitgebreid aanbod. Heb je vragen in verband met de financiële kant van je renovatie? Neem zeker contact met ons op, wij helpen je graag met de aanvraag van de premies en subsidies waar je recht op hebt.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.